Dette blir den «norske» Red Bull

Energidrikken er nå lovlig å selge - med særnorske tilpasninger.

LOVLIG VARE: Det er ikke lenger grunnlag for å opprettholde et forbud mot salg av Red Bull i Norge på grunn av helsefare, mener Mattilsynet. Foto: RedBull.com
LOVLIG VARE: Det er ikke lenger grunnlag for å opprettholde et forbud mot salg av Red Bull i Norge på grunn av helsefare, mener Mattilsynet. Foto: RedBull.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet åpner for salg av Red Bull i Norge.

Men produktet som kommer på det norske markedet vil være tilpasset særnorske krav til innhold av vitamin B6, ifølge er artikkel som ble publisert på mattilsynet.no i går.

Dette betyr at drikken vil inneholde lavere verdier av vitamin B6 i Norge enn i andre land. Innholdet av koffein og øvrige ingredienser vil være det samme. Teksten på emballasjen skal i tillegg være på norsk.

- Bør bli 18-årsgrense på energidrikker

Les mer på mattilsynet.no.

Ikke lenger et legemiddel

Red Bull har inntil i fjor blitt klassifisert som et legemiddel og ikke tillatt solgt i Norge. Høsten 2008 fastslo imidlertid Helse- og omsorgsdepartementet at produktet ikke omfattes av legemiddelloven og at det må vurderes etter matlovens bestemmelser.


Saken ble dermed oversendt til Mattilsynet for behandling. Selskapet Red Bull GmbH – som fremmet en søknad allerede i 1996 – har nå omsider fått lov til å selge produktet i Norge.

Red Bull kan være livsfarlig!

Ikke lenger vurdert som helsefarlig

Ifølge Mattilsynet er tillatelsen gitt på bakgrunn av en ny risikovurdering gjennomført i EU - om de bioaktive ingrediensene taurin og glukuronolakton – i tillegg til at innholdet av vitamin B6 senkes.

Det er dermed ikke lenger grunnlag for å opprettholde et forbud mot salg av Red Bull i Norge på grunn av helsefare, mener Mattilsynet.

Energidrikk hjelper ikke

Disse bør kontrollere inntaket

Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), som har bistått Mattilsynet i søknadsbehandlingen, understreker imidlertid at gravide, ammende, barn og ungdom ikke bør ha et ukritisk inntak av drikker med høyt koffeininnhold.

Når det gjelder rapporterte tilfeller av negative helseeffekter hvor «energidrikker» er blitt inntatt sammen med alkohol og/eller ved fysisk aktivitet, påpeker VKM at er det ikke er mulig å fastslå noen sikre årsakssammenhenger.

Barn drikker for mye koffein

Stem her!

Kommer du til å drikke Red Bull? (Avsluttet)
Ja, det er helt ufarlig(80%) 1845
Nei, jeg er fremdeles kritisk(13%) 305
Usikker(7%) 168
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


B-vitaminer

Spesielt for Norge er at innholdet av vitamin B6 er senket til 0,28 mg/100 ml.

Les mer om vitamin B6 på Lommelegen.no.

Dette er for å tilfredsstille grenseverdiene i modellen Mattilsynet benytter ved behandling av søknader. Modellen er utviklet av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM).

Ingen andre justeringer var nødvendig, da de andre vitaminene i produktet tilfredsstiller kravene.

Taurin og glukuronolakton

En ny risikovurdering fra EUs vitenskapskomité (EFSA) ble publisert i februar 2009.

Konklusjonen er at et jevnlig konsum av energidrikker ikke vil medføre et «bekymringsverdig inntak» av ingrediensene på individuell basis.

Koffein

Alle drikkevarer som inneholder koffein i mengder som overstiger 150 mg/l skal merkes med «høyt koffeininnhold».

Opplysningen skal også ledsages av en parentes hvor det faktiske koffeininnholdet oppgis i mg/100 ml.

Advarer mot ekstremdrikk

Les mer på mattilsynet.no.