Dette betyr ingrediensene i kjøpeis

Pin-Up inneholder alger, soya, treverk og korn. Hvorfor trenger det å være så komplisert?

<b>MANGE INGREDIENSER:</b> Skjult bak en flapp på Pin-Up finner du ut hva du egentlig spiser. Og det er alt annet enn bare fløte, egg og sukker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MANGE INGREDIENSER: Skjult bak en flapp på Pin-Up finner du ut hva du egentlig spiser. Og det er alt annet enn bare fløte, egg og sukker. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hjemmelaget fløteis inneholder som regel fløte, egg, sukker og for eksempel vanilje eller sjokolade.

Kjøpeis inneholder flere titalls ingredienser, som mange av oss aldri har hørt om før.

Her er sannheten bak de kryptiske ingredienslistene.

Få også med deg: Ingen vanilje i Pin-Up og Sørlandsis Vanilje

Grunnen til komplekset

- Oppskriften på hjemmelaget fløteis gir en meget fet is som er knallgodt til ei kake, men som blir fort veldig mektig, tung og får en isete konsistens etter bare noen få dager i fryseren, forteller produktutvikler Målfrid Kolbjørnsen i Hennig-Olsen Is til DinSide.

- Så å lage en god industriell-produsert iskrem er faktisk mer komplisert enn man skulle tro.

En kjøpeis skal ha så god konsistens som mulig uansett når og hvor du kjøper den. Det betyr at den må tåle lange reiser med varierende temperaturer. En is skal tåle temperatursvingninger fra -20 til -10 grader, såkalte varmesjokk, flere ganger uten å miste kvaliteten.


Da nytter det visstnok ikke med bare fløte, egg og sukker.

Les også: Syv prosent steinbit i steinbitkarbonader

Emulgator og stabilisator

Vi vil i denne artikkelen ta utgangspunkt i en enkel ispinne, Diplom-Is sin klassiske Pin-Up, for å se nøyaktig hva slags stoffer den inneholder, og hva de brukes til.

Vi begynner med emulgator og stabilisator, slik de står i ingredienslisten og med vår forklaring på opphavet:

 • «Vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer)»
  Mono- og diglyserider utvinnes fra planter, ofte soyabønner. Det kan også utvinnes fra dyr eller fremstilles syntetisk.
 • «Stabilisatorer (guarkjernemel, natriumkarboksymetylcellulose, karragenan)»
  Guarkjernemel utvinnes fra guarplantens frø, natriumkarboksymetylcellulose utvinnes fra trær, mens karregenan kommer fra rødalgen rhodophyceae.
En emulgator gjør at at ingredienser som vanligvis ikke blandes godt sammen, likevel blandes, for eksempel fett og vann. En stabilisator bidrar til at konsistens og smak holder seg tross variasjoner i temperatur. I hjemmelaget is er det egg som gjør mye av denne jobben.

Men i kjøpeis brukes ofte helt andre stoffer, og ingen egg. Ifølge Kolbjørnsen fordi egg setter smak og er for følsom for temperatursvingninger: Den blir for hard ved lave temperaturer, og smelter raskt ved høye.

INGEN VANILJE: Pin-Up har mange ingredienser, men vanilje er ikke en av dem. Foto: Diplom-Is
INGEN VANILJE: Pin-Up har mange ingredienser, men vanilje er ikke en av dem. Foto: Diplom-Is Vis mer


Melk, fløte, sukker

Før emulgatorer og stabilisatorer kommer to langt mindre kryptiske ingredienser: Melk og fløte.

- Melk og fløte benyttes som hovedbyggesteiner i iskrem i Norge, og trenger vel sånn sett egentlig ingen nærmere forklaring, sier salgsdirektør Eirik Kruse i Diplom-Is til DinSide.

Pin-Up inneholder 21 prosent fløte og enda mer melk, i tillegg til skummetmelk- og mysepulver (myse kommer vanligvis fra ystet melk). Dette for å «treffe rett balanse i fett og proteininnhold», ifølge Kruse, som igjen gir ønsket konsistens og holdbarhet.

I is brukes sukker for både søtsmak og konsistens. Men Pin-Up bruker i tillegg glukosesirup, som ofte fremstilles av korn som hvete. Ifølge Kruse brukes kombinasjonen for «å få den ønskede søtsmaken, og bidra til iskremens smelteegenskaper». Skulle de bare brukt sukker, ville isen blitt for søt, hevder han.

Les også: Hest, geit og grisehode blant godbiter i matvarenes ingredienslister

Vanillin og sjokoladetrekk

Vaniljesmaken til Pin-Up kommer fra punktet «aroma», som består av vanillin. Dette er et syntetisk fremstilt stoff fra rester av papirproduksjon, og Pin-Up inneholder ikke et spor av naturlig vanilje. Dette har vi dekket i artikkelen «Ingen vanilje i Pin-Up eller Sørlandsis Vanilje».


17 prosent av vekten til Pin-Up står sjokoladetrekket for.

Slik fremstår det i ingredienslisten:

 • «Sjokoladeovertrekk 17% (vegetabilsk fett (kokos), sukker, kakao, emulgator (soyalecitin), aroma)»
  Fettet kommer fra kokosolje. Sukker og kakao krever ingen forklaring. Emulgatoren soyalecitin er et biprodukt fra soyaoljeproduksjon. Aroma betyr smaksstoff, som ikke lenger er spesifisert på dette punktet.

Luft

En boks med to liter standard Diplom-Is veier én kilo. Ryggmargrefleksen tilsier da at halvparten av isen er ren luft, men fullt så enkelt er det ikke, da ikke alt veier én kilo per liter.

Uansett: Mye av innholdet i all is er luft, og skal være luft. I kjøpeis kan det være enda mer luft enn i hjemmelaget, i alle fall liker noen isfabrikanter å reklamere med at de har mindre luft enn konkurrentene.

- I vanlig iskrem er det sukkeret og luftinnpisking i iskremen som er med på å gjøre den myk i frossen tilstand, forklarer Kolbjørnsen hos Hennig-Olsen.

- Det er emulgatorens oppgave å binde sammen luften og vannmolekylene, slik at iskremen får en jevn og fin konsistens, utdyper Kruse i Diplom-Is.

Lag egen is med iskremmaskin – vi har testet!

(Artikkelen har tidligere blitt publisert på Dinside. Oppdatert og republisert juli 2014 og juni 2016.)

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!