Dette avslører løgneren

Men mindre enn én prosent av oss klarer det. Gjør du?

 Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Lei av å bli lurt? Psykologen Paul Ekman ved universitetet i California har jobbet i 40 år med å finne sannheten om løgn, skriver den britiske avisen The Guardian.

Hvordan kan du avsløre noen som bløffer deg? Ekman mener å ha funnet noe av svaret etter at han intervjuet en av pasientene sine.

Hun fortalte ham nemlig etter intervjuet at hun hadde løyet for ham, noe han for øvrig ikke hadde merket under samtalen.

Les også: Dette lyver menn om

Den store overraskelsen

Ekman har for vane å filme intervjuer han gjør med pasientene sine. I dette tilfellet gikk han gjennom filmen bilde for bilde, for å finne øyeblikket der pasienten løy. Han fikk seg en overraskelse.

Les også: Dette lyver kvinner om

I mindre enn et femtendedels sekund fortrakk ansiktet til pasienten seg i ekstrem angst: Øyenbrynene trakk seg opp og sammen, øvre øyelokk trakk seg også opp, mens de nedre strammet seg. Leppene ble en smal strek.

Det skjedde så fort at det menneskelige øye vanligvis ikke vil registrere det. Men da Ekman fikk se stillbilde på skjermen var det ikke tvil. Her var løgneren fullstendig avslørt.

Mikrouttrykk

Ekman gikk så systematisk gjennom en rekke filmopptak av pasientintervjuer. De viste det samme: Løgn vises i ansiktet, om enn lynraskt.

Les også: Så mange lyver på CV-en

Psykologen ville finne ut hvor mange av oss som er i stand til å oppfatte disse mikrouttrykkene av skjulte følelser i ansiktet.

Han testet ikke mindre enn 15.000 mennesker. Bare 50 av dem klarte med sikkerhet å avsløre løgnere. Ekman kaller dem naturtalenter.

Imidlertid kan du trene deg opp til å se mikrouttrykk. Ekman har gjort det. Han blir nå stadig kalt inn av CIA og FBI for å hjelpe dem til å avsløre løgn, og for å lære dem opp i teknikken.