Det verste som kan skje

DnB NOR-sjefen sier dette vil være avgjørende for hvor ille finanskrisen blir.

Om folk med god råd lå være å brenne av penger som de har gjort tidligere, vil vi virkelig få finanskrise. Det er budskapet til DnB NOR-sjef Rune Bjerke. Foto: Per Ervland
Om folk med god råd lå være å brenne av penger som de har gjort tidligere, vil vi virkelig få finanskrise. Det er budskapet til DnB NOR-sjef Rune Bjerke. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DnB NOR-sjefen tar en Halvorsen, og sier folk som føler de har god økonomi, ikke må la seg skremme vekk fra å bruke penger.

- Det er veldig mange som ikke er rammet av krisen, sier konsernsjef Rune Bjerke.

Han sier mange mennesker har fått det bedre etter at finanskrisen slo til, blant annet fordi boliglånsrentene har sunket, bensinprisene har gått ned og en rekke varer er blitt billigere.

Bjerke oppfordrer alle som har fått mer penger å rutte med i det siste, til å bruke dem.

- For hvis de ikke bruker den økte handlefriheten, ja, da blir det krise, sier Bjerke.

Les også: Et sikkert tegn på nedgangstider

Rune Bjerke
Rune Bjerke Vis mer


Jobbene går først

Konserndirektør for personmarkedet i DnB NOR, Åsmund Skår, sier det er først og fremst arbeidsledigheten som vil øke, dersom handlesterke mennesker slutter å bruke penger.

- Det vil påvirke sysselsetting og arbeidsplassene til andre. Bedriftene må ta ned kapasiteten sin, og det betyr som oftest at arbeidsplasser forsvinner, sier Skår til DinSide.

Åsmund Skår
Åsmund Skår Vis mer


Han oppfordrer alle til å gå gjennom sin egen økonomi. Om den ikke har blitt verre i det siste, er det ingen grunn til å redusere forbruket.

- Enkelte må bedømme sin egen økonomi, og agere ut fra den. Ikke la seg styre av hva mediene skriver eller hva alle andre mener eller tror. Har du god oversikt over egen økonomi, slipper du å gå og tenke og bekymre deg for mye, sier Skår.

LES OGSÅ: Nå kan det bli kaos hos Nav

Ellen Dokk Holm Foto: Kim Jansson
Ellen Dokk Holm Foto: Kim Jansson Vis mer


- Skjønner vi har levd bra

En undersøkelse utført av Synovate for Postbanken for en stund siden, viser at én av fire planlegger å bruke mindre penger på julegavene i år enn i fjor, som et resultat av finanskrisen.

- Det er veldig mange som går rundt og føler ganske stor usikkerhet for tiden, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm i Postbanken, som forstår hvorfor også folk som foreløpig ikke er negativt berørt av finanskrisen, sier de ønsker å bruke mindre penger.

LES OGSÅ: Kommentar - lykken er en finanskrise!

- Det er mange som skjønner at vi har levd veldig bra, og mange føler nå er det kanskje på tide å ikke bruke så mye penger, sier Holm til DinSide.

Hun sier at finanskrisen kan ha gitt dem en tankevekker når det gjelder hva de bruker pengene sine til.

- Mange tenker de har nok av lån, og at de kanskje skal betale dem ned. Kanskje de kan få en god og solid økonomi, så de kan takle dårligere tider, sier Holm.

Finanskrisen fra et annet perspektiv: KRIIIIISEMOTE!