Det var det du visste ...

Det var det du visste ...

Statistikken som forteller de vi alle liker å tro at vi vet.

Publisert
Sist oppdatert

Europeiske statistikere har talt. Etter at Eurostat har sett på prisnivået på matvarer i 37 land i Europa, kommer EU-utenforlandet Norge dårlig ut. Relativt sett betaler du mer her hjemme enn i de andre landene for det du spiser, drikker og røyker. At alkohol og tobakk er aller dyrest i Norge er ingen overraskelse. Men du betaler mest i norske butikker for både melk, ost, egg, frukt og grønnsaker også.

Den eneste varegruppene som ikke koster mer eller er på nivå med de aller dyreste, er fisk. Her er Sveits og Belgia dyrere. I Sveits koster også kjøttvarer, fett og oljer mer enn i Norge.

Les også: Se hva nordmenn putter i kurven

Sverige billigst i Norden

Sveits kommer ut nest øverst på oversikten over det samlede prisnivået for matvarer og ikke-alkoholholdige drikkevarer. De blir fulgt av Danmark og Finland. Svenskene kommer langt bedre ut, på 14. plass, og billigst i Norden.

Les også: Så mye får du for pengene dine i utlandet

Det er imidlertid langt fra svenske priser til hva som gjelder i de billigste landene på listen. Generelt er prisene lavest i øst. I tilsvarende oversikt som den over, kommer Den tidligere jugoslaviske republikk Makedonia billigst ut, fulgt av Polen, Romania og Bulgaria.

Billig børst og røyk

At alkohol er dyrt i Norge er ingen bombe for de fleste. På grunn av høye avgifter ligger prisene faktisk hele 134 prosent over snittet i EU. Bak følger Finland med 70 prosent høyere priser. De laveste prisene på alkohol noteres i Den tidligere jugoslaviske republikk Makedonia, fulgt av Romania og Bulgaria. (Se også oversikten fra nettsiden pintprice, som gir deg hint om de laveste ølprisene.)

Tobakkens billigrike finner du på Balkan. Lavest er prisene i Makedonia, Serbia og Montenegro, fulgt av Bosnia-Hercegovina og Albania. Også her er Norge dyrest, fulgt av Irland med hhv. 119 og 117 prosent over snittprisene.

Les også: Hva kan du ta med hjem fra utlandet?

Statistikken kan du se her, og gjelder priser fra 2009.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer