Kaffegrugg, er et av kjerringrådene som skal hjelpe mot herpes.  Foto: Wikipedia
Kaffegrugg, er et av kjerringrådene som skal hjelpe mot herpes. Foto: WikipediaVis mer

- Det svei forferdelig

Sitronsaft kan hjelpe mot både munn- og underlivsherpes.

Du har tenkt deg på fest i helga, men så bryter den hersens herpesen ut. Igjen. Vel, ikke fortvil. DinSide Helse gir deg flere kjerringråd som har vist seg å være svært effektive.

- Det første jeg tenker på er sitron. Det kan du smøre rett på såret. Jeg har hørt om en eldre dame som hadde herpes i underlivet, og sitron hjalp til og med der. Det svei visstnok forferdelig, men hun hadde ikke mer plager etter det, sier kjerringrådekspert Miriam Wicklund til DinSide Helse.

Les også: Kjære, jeg har herpes

Naturlig behandling

Nettmagasinet Health Studios skriver om alternative måter for å behandle/forhindre herpesutbrudd. Vi har fått Wicklund til å kommentere noen av dem:

1. Smør litt kaffegrut (fra kaffe uten sukker) på leppene.
- Denne har jeg hørt om. Det er et av de rådene jeg har fått inn. Noen smører kaffegrut rett på leppa, men den bør i så fall være filtermalt.

Kaffe inneholder mye som er godt for huden. Har du skitne og sprukne hender kan du ta kaffegruten som er igjen i kaffefilteret og gni den mellom hendene. Etterpå vil de føles silkemyke. Kaffen kan også brukes som peeling for hele kroppen, sier Wicklund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Bland fem dråper Bergamotolje og fem dråper eucalyptusolje (ikke svelg!) og smør denne blandingen på herpessåret med jevne mellomrom. (Ikke opphold deg i solen når du har denne blandingen på leppene).

- Jeg har hørt at noen bruker lavendelolje og tea treeolje rett på huden, men generelt sett bør man ikke smøre ufortynnet eterisk olje rett på huden. Eteriske oljer er sterke og bør tynnes ut med baseolje før man bruker dem på huden. For eksempel har TeaTreeolje vært brukt ukritisk, slik at salget ble inndratt fra helsekostbutikkene. I dag er det bare apotekene som selger den.

Bergamotolje og eucalyptus gjør sikkert mye godt for huden, men jeg vet ikke noe om virkningen her. Uansett bør også disse brukes med forsiktighet, og tynnes ut i en nøytral baseolje før bruk.

3. Varm opp olivenolje, tilsett litt bivoks og lavendelolje. Avkjøl og smør på herpessåret.

- Her er det lavendelen som er virkestoffet. Lavendel har en healende effekt. Bivoks er et gunstig hudmiddel, og kan for eksempel brukes istedenfor parafin i leppepomader. De av pomadene som inneholder parafinoljer tørker ofte ut leppene, noe som gjør at mange smører seg dagen lang. Bivoks, olivenolje og lavendel høres ikke dumt ut.

4. Ta noen dråper alkohol (70 %) på herpessåret. Gjenta til det forsvinner.

- Jeg synes 70 prosent høres for sterkt ut, og ville prøvd noe annet først. Jeg vil tro alkoholen svir forferdelig. Da ville jeg heller ha brukt sitron som ikke tørker ut huden på samme måte som det alkohol gjør.

5. Legg kalde teposer (uten urter) på det utsatte området.

- Te brukes til å rense sår. Dette kan godt forsøkes. Jeg har ikke prøvd det selv, men kan tenke meg at det virker sammentrekkende, sier Wicklund og påpeker;

- Kjerringråd er noe som er prøvd av andre og er ikke nødvendigvis dokumentert. Derfor er man selv ansvarlig for det man prøver. Men det er viktig å være åpen for det. Jeg har sett veldig mange bli kvitt sine plager ved hjelp av kjerringråd, og mener dette burde være et fag i skolen.

Les også: Røde bær mot herpes

- For eksempel; det står ikke bakpå potetmelposen at potetmel også hjelper mot diaré, bleieutslett, kviser og sure oppstøt. Hvorfor springe rundt for å få tak i syrenøytraliserende middel på en søndag når man får samme nytte av potetmelet som står i kjøkkenskapet?

Lite kjent vidundermiddel

Et annet vidundermiddel mot munnsår som Wicklund mener alt for få kjenner til, er myrratinktur, som fås kjøpt på apoteket.

- Ved å pensle på myrratinktur straks man kjenner det murrer i leppa, kan man unngå utbrudd av herpes. Men myrratinktur kan brukes til andre ting også, for eksempel ved begynnende tannkjøttbetennelse. Pensle på med en q-tip, så kan man forhindre videre utvikling. Det er også vanlig å bruke tannkrem mot munnsår. Og har man sprekker i munnviken kan man smøre på sin egen ørevoks.

- Dersom man sliter med tilbakevendende herpes kan det være lurt å ta en håranalyse eller en såkalt fullblodstest for å sjekke mineralbalansen i kroppen, råder Wicklund.

Eventuelt kan man sjekke sinkstatusen i kroppen ved å kjøpe flytende sink på helsekostbutikkene og ta en enkel hjemmetest.

-Ta litt av den flytende sinken i munnen. Smaker det som vann har du en desperat mangel på sink. Smaker det derimot skikkelig vondt, så vondt at du vil spytte det ut, så tyder det på at du har nok sink. Men man får et bredere bilde dersom man tar en håranalyse eller en blodprøve.

Lag din egen shampo

Miriam Wicklund er ekspert på kjerringråd. Hun har blant annet skrevet en rekke bøker om emnet og har hatt programposten "Kjerringråd" i Nitimen i NRK P1. Foto: Privat
Miriam Wicklund er ekspert på kjerringråd. Hun har blant annet skrevet en rekke bøker om emnet og har hatt programposten "Kjerringråd" i Nitimen i NRK P1. Foto: Privat Vis mer

- Er din oppfatning at folk generelt sett er positive til kjerringråd?- Jeg tror folk er åpne for å prøve det de hører om fra andre. Det som har virket for noen andre, kan jo kanskje virke for meg…, sier kjerringrådeksperten.

- Hva er det siste kjerringrådet du har fått inn?

-Det var fra en mann som var plaget av gikt. Han skrev til min spalte og fortalte at mandler hadde hjulpet ham mot gikta. Han hadde tatt mandler, selolje og ingefær, men var fast bestemt på at det var mandlene som hadde de viktige virkestoffene sammen med det andre. At gode fettsyrer hjelper vet vi, men at mandler hjelper mot gikt har jeg ikke hørt før.

Les også: Vi vil ha alternativ behandling

- La oss si at Per sliter med flass og skal på julebord i helgen. Hva kan han gjøre da?

- Flass har jeg få råd mot. Har du tørr hodebunn kan du ta olivenolje i hodebunnen og la den trekke over natta. Når du skal vaske oljen ut dagen etter må du passe på å ikke bruke for varmt vann, sier Wicklund og legger til;

- Mange reagerer på hårshampo ettersom den ofte er tilsatt parfyme og tilsetningsstoffer. De kan enkelt lage sin egen shampo. Bland en til to spisesjeer ren grønnsåpe i en halvliter vann, og vask håret med blandingen. Det kan virke mindre irriterende på hodebunnen.

- Tannkrem og gjærsopp er noe av det som sies skal hjelpe mot kviser. Har du noen andre råd?

- I likhet med munnsår kan man bruke sitron på kviser. Man kan også vaske huden med saltvann som er desinfiserende og tørker ut huden. Den milde metoden er å pudre huden med potetmel.

Har du et godt kjerringråd, kan du dele det med andre lesere i debattforumet under.