Det skjulte gebyret

Skandiabanken og de fleste andre banker tar et kurspåslag eller omregningsavgift på 1,75 prosent av beløpet.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Denne avgiften beregnes både når du betaler med kortet i en betalingsterminal og når du tar ut penger i en minibank eller i banklokalet.

Skjult

Bruker du 10.000 kroner i løpet av ferien/utenlandsoppholdet, koster det deg den nette sum av 175 kroner i skjult gebyr.

- Dette er et påslag knyttet til selve omregningen. De alle fleste banker tar 1,75 prosent. Per i dag er det ikke konkurranse på dette. Den dagen det blir det, er det ikke sikkert vi tar 1,75 prosent, sier Øyvind Thomassen, administrerende direktør i Skandiabanken.

Øynene som ser

I mai i år sa Thomassen dette til DinSide:

"Vi kommer aldri til å legge gebyrer på våre banktjenester. Skulle dette skje, måtte jeg finne meg en annen jobb. Hele konseptet er basert på at vi skal være en gebyrfri bank".

- Er ikke valutapåslaget et gebyr?

- Det kommer selvsagt an på øynene som ser. For kundene gir det selvsagt en merkostnad. Vi har valgt å være konkurransedyktig på selve bruken av kortet, ikke valutaomregningen. Dette er først og fremst et påslåg knyttet til omregningen av valutaen, sier Thomassen.

Deling

Valutapåslaget er bakt inn i valutakursen, og vises ikke på kontoutskriftene kundene får fra banken.

De fleste bankene opplyser om påslaget i sine prislister, men som regel godt skjult.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Inntektene fra påslaget fordeles mellom bankene og VISA. I vår avtale med VISA får de 1 prosent og vi 0,75 prosent av transaksjoner utenfor EU. For alle transaksjoner innenfor EU, tar VISA 0,1 prosent og Skandiabanken resten, sier Øyvind Thomassen.