Snart kan du se fjorårets tall fra skatteetaten - hvis du er forberedt med koder og passord i orden. Foto: Per Ervland
Snart kan du se fjorårets tall fra skatteetaten - hvis du er forberedt med koder og passord i orden. Foto: Per ErvlandVis mer

Det nærmer seg levering

Vulkanaske gir utfordringer også for Skatteetaten.

Dersom du trenger PIN-koder fra Skatteetaten, bør du bestille nå hvis du ennå ikke har gjort det. Vulkanasken har skapt ekstra utfordringer med posten på grunn av innstilte fly, og det kan derfor ta noe tid før du har kodene i postkassen din, melder Skatteetaten.

Det er imidlertid ikke alle som trenger kodene for å levere selvangivelsen.
Er du allerede registrert MinID-bruker, trenger du ikke PIN-kodene for å levere. Det samme gjelder dersom du har en Buypass ID.

De siste dagene har 16.000-17.000 nordmenn levert selvangivelsen per dag, og tallet er stadig økende.

Dette trenger du

Selvangivelsen finner du enten ved å gå inn på Skatteetaten.no eller på Altinn.no. For deg som ennå ikke har logget deg inn til tallene fra Skatteetaten, kan vi minne om at du har følgende valgmuligheter:

1. Du kan benytte PIN-kodene som du har fått tilsendt i et eget brev fra Skatteetaten. Disse kombinert med ditt fødselsnummer (fødselsdato + personnummer) gir deg tilgang til selvangivelsen din.

Dersom du trenger nye PIN-koder, gå på skatteetaten.no/pin eller send SMS med
PINKODERfødselsnummer (11 siffer) til 02111. PIN-kodene vil bli sendt til din folkeregistrerte adresse.

2. Du kan benytte MinID. Dette er en offentlig utstedt ID. Dersom du allerede er bruker, taster du inn fødselsnummeret ditt og ditt personlige passord. Du vil da motta en engangskode på sms eller e-post som du må benytte for innlogging.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du er ny bruker, trenger du PIN-kodene utsendt fra Skatteetaten for å opprette en brukerprofil.

Problemer med innlogging? Altinn leter etter feilen

3. Du kan benytte et Buypass smartkort med elektronisk ID. For å benytte deg av dette, trenger du en PC med innebygget eller ekstern smartkortleser. Du må også sørge for at smartkortet er oppgradert til en kvalifisert ID før det kan tas i bruk på Altinn, og denne oppgraderingen koster 59 kroner. Smartkortet benyttes sammen med din personlige PIN-kode for å logge inn til selvangivelsen.

>>>Les mer om Buypass smartkort

NB! Det er heller ingen ting i veien for å sende selvangivelsen per post dersom du er en av dem som også har mottatt papirutgaven.

Stilltiende samtykke

Har du ingen endringer til selvangivelsen, trenger du ikke levere, men du har all grunn til å undersøke opplysningene dine nøye. For det første er det ditt ansvar å sjekke at opplysningene faktisk er riktige, og for det andre kan du gå glipp av viktige fradrag.

Se også: Dette endrer "alle"

Dersom Skatteetaten ikke registrerer at du har gjort noen endringer i selvangivelsen din innen 30. april, anses den som levert.