<B>DYRERE SAMLEPAKKE:</B> På Platekompaniet (både på nett og i butikk) er det iblant dyrere å kjøpe en serie i en samlepakke enn å kjøpe sesongene separat. Foto: Kim Jansson
DYRERE SAMLEPAKKE: På Platekompaniet (både på nett og i butikk) er det iblant dyrere å kjøpe en serie i en samlepakke enn å kjøpe sesongene separat. Foto: Kim JanssonVis mer

Det lønner seg ikke alltid å kjøpe samleboksene

Du må betale opptil 33 prosent mer.

Det er ikke lenger nødvendig å forholde seg til det fastsatte tv-programmet. Nå sikrer mange nordmenn seg hele tv-serier på DVD eller blu-ray, slik at de kan se hvor mange episoder de vil, når de vil.

Vær imidlertid oppmerksom når du skal kjøpe en serie på DVD:

De mest populære seriene kommer i flere sesonger. Sesongene kan kjøpes separat, men ofte er de også bundlet i en samlepakke, slik at du slipper å kjøpe hver og én sesong.

Men tror du at samlepakkene alltid er billigere enn å kjøpe hver og en sesong separat, kan du få deg en overraskelse. I mange tilfeller er det faktisk motsatt.

Les også: Blir du lurt i år igjen?

Rundt 33 prosent dyrere

For eksempel bør du tenke deg ekstra godt om før du kjøper samlepakken med de tre første sesongene av historien om seriemorderen Morgan Dexter.

På Platekompaniet.no koster samlepakken 50 kroner (11 prosent) mer enn å kjøpe hver og en sesong separat.

På CDon.no er prisforskjellen enda større. Der koster samlepakken 162 kroner (33 prosent) mer enn å kjøpe sesongene separat.

Det lønner seg ikke alltid å kjøpe samleboksene


Flere dyre samlepakker

TV-serien Dexter er ikke eneste eksempel på at det ikke alltid lønner seg å kjøpe samlepakkene. Weeds er en annen populær serie som koster 21 kroner mer for samlepakken enn for de separate sesongene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

The Wire, som av noen har blitt kalt en av tidenes beste serier, koster over hundre kroner mer for samlet pakke. Begge disse priseksemplene er hentet fra Platekompaniet.no.

Også filmer med oppfølgere kan være dyrere å kjøpe samlet. På Platekompaniet koster en samle-DVD med de to første Narnia-filmene 40 kroner mer enn om du kjøper de to filmene separat.

Prisene er samlet inn fra Platekompaniet.no, 3. januar 2011
Prisene er samlet inn fra Platekompaniet.no, 3. januar 2011 Vis mer


Skal stort sett lønne seg

Produktsjef Morten Lund i Platekompaniet bekrefter at det som oftest være billigere å kjøpe samlepakker, men at ikke alltid dette er tilfelle.

- Stort sett skal det lønne seg å kjøpe samlepakkene, men av og til vil det lønne seg å kjøpe enkeltsesongene, sier Lund til DinSide.

Uten å kommentere de konkrete priseksemplene over, kommer han med andre eksempler der det er billigere å kjøpe sesonger av serier i samlet pakke.

- For eksempel vil jeg tro at det er ganske mye billigere å kjøpe Sex and the City-serien samlet fremfor å kjøpe enkeltsesongene, sier han.

Butikkene får bestemme prisene selv

Forbrukerombud Gry Nergård sier butikkene selv må bestemme hvilke priser de vil ha på produktene sine, og at norske forbrukermyndigheter ikke kan gripe inn, så lenge det ikke er noe brudd på Markedsføringsloven.

Forbrukerombud Gry Nergård Foto: Bjørn-Eivind Årtun
Forbrukerombud Gry Nergård Foto: Bjørn-Eivind Årtun Vis mer


- Ut fra det regelverket vi har kan vi ikke si noen ting om prissettingen til næringsdrivende, så lenge prisene kommer klart frem og det ikke blir gitt inntrykk av at prisene på en slik samlepakke skal være lavere, sier Nergård til DinSide.

At et produkt er samlet i en bundle eller samlepakke vil ikke normalt tilsi at prisen på produktet skal være lavere enn å kjøpe varene separat.

- Det må i tilfelle bli en helhetsvurdering av hvordan produktet er markedsført, sier Nergård.

Elkjøps dyre samlepakker

Flere andre butikker har også solgt samlepakker til høyere pris enn hva produktene koster å kjøpe separat.

DinSide har ved flere anledninger tatt Elkjøp på fersken for å selge samlepakker som er flere hundrelapper dyrere enn de separate produktene. Heldigvis har Elkjøp ryddet opp og tilbakebetalt kunder som har betalt for mye, som følge av DinSides artikler.

- Dette er uheldig, vi ønsker selvsagt å tilby kundene våre de beste tilbudene til enhver tid, uttalte salgsjef André Hesselroth i Elkjøp, til DinSide for noen måneder siden.

Les hele saken: Elkjøp selger spillpakker til overpris