Det lønner seg ikke å ha pengene i banken

Likevel er det tradisjonell sparing trygghetssøkende nordmenn velger.

<b>I MINUS:</b> Velger du tradisjonell sparing, risikerer du å gå i minus på grunn av dagens svært lave rente. Foto: NTB SCANPIX
I MINUS: Velger du tradisjonell sparing, risikerer du å gå i minus på grunn av dagens svært lave rente. Foto: NTB SCANPIXVis mer

Det er mange år siden tradisjonell sparing på sparekonto ga noe særlig gevinst, og dette har ikke endret seg med rentenedgangen de siste årene – sist med Norges Banks nedjustering av styringsrenta til én prosent i juni.

Ifølge spørreundersøkelsen Norsk Finansbarometer, er et trygt valg av spareform hovedårsaken til at folk velger tradisjonell banksparing.

Men det er verdt å merke seg at det fins andre alternativer som er like trygge, og mer lønnsomme.

Du kan tape på sparepengene

Finans Norge, som i samarbeid med TNS Gallup står bak spørreundersøkelsen, påpeker at de fleste vil være tjent med å se seg om etter alternativer til sparekontoen.

- Det er ikke vanskelig å lage realistiske regnestykker som viser at tradisjonell banksparing med dagens lave rentenivå kan tape seg i verdi målt ved kjøpekraften, sier fagsjef Rolf Mæhle i Finans Norge i en pressmelding.

Han viser til at dersom innskuddsrenten eksempelvis er 2,5 prosent, prisstigningen 2 prosent og du i tillegg må betale formuesskatt, blir avkastningen korrigert for prisstigning og skatt negativ.

Det er likevel verdt å merke seg at anbefalingen om å ha en økonomisk buffer på eksempelvis én til to månedslønner er smart, ved siden av den langsiktige sparingen.

LES OGSÅ: Derfor går du i minus når du sparer

TRYGGHETSSØKENDE: Svært mange nordmenn prioriterer trygghet ved valg av spareform. Foto: FINANS NORGE
TRYGGHETSSØKENDE: Svært mange nordmenn prioriterer trygghet ved valg av spareform. Foto: FINANS NORGE Vis mer


Hos fno.no kan du se grafen i full størrelse.

Finnes det trygge alternativer?

Med bakgrunn i dagens rentebilde, anbefaler Mæhjøe nordmenn om å vurdere andre alternativer enn det tradisjonelle bankinnskuddet, om man har en langsiktig sparehorisont.

Et trygt alternativ, som Dinside ved flere anledning har anbefalt, er at man betaler ned gjeld fremfor å la pengene stå på sparekonto.

Dette rådet gir også Finans Norge.

– En aktuell mellomløsning er jo nedbetaling av gjeld, ikke minst eventuell dyr forbruksgjeld. Gjeldsnedbetaling gir en avkastning lik lånerenten, og bidrar dessuten til å minske sårbarheten ved for eksempel en renteøkning og boligprisfall, sier Mæhle.

Tør man ta litt mer risiko, har både forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB og høyskolelektor Dag Jørgen Hveem anbefalt aksjefond som spareform.