Det lønner seg ikke å ha pengene i banken

Likevel er det tradisjonell sparing trygghetssøkende nordmenn velger.

<b>I MINUS:</b> Velger du tradisjonell sparing, risikerer du å gå i minus på grunn av dagens svært lave rente. Foto: NTB SCANPIX
I MINUS: Velger du tradisjonell sparing, risikerer du å gå i minus på grunn av dagens svært lave rente. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange år siden tradisjonell sparing på sparekonto ga noe særlig gevinst, og dette har ikke endret seg med rentenedgangen de siste årene – sist med Norges Banks nedjustering av styringsrenta til én prosent i juni.

Ifølge spørreundersøkelsen Norsk Finansbarometer, er et trygt valg av spareform hovedårsaken til at folk velger tradisjonell banksparing.

Men det er verdt å merke seg at det fins andre alternativer som er like trygge, og mer lønnsomme.

Du kan tape på sparepengene

Finans Norge, som i samarbeid med TNS Gallup står bak spørreundersøkelsen, påpeker at de fleste vil være tjent med å se seg om etter alternativer til sparekontoen.

- Det er ikke vanskelig å lage realistiske regnestykker som viser at tradisjonell banksparing med dagens lave rentenivå kan tape seg i verdi målt ved kjøpekraften, sier fagsjef Rolf Mæhle i Finans Norge i en pressmelding.

Han viser til at dersom innskuddsrenten eksempelvis er 2,5 prosent, prisstigningen 2 prosent og du i tillegg må betale formuesskatt, blir avkastningen korrigert for prisstigning og skatt negativ.

Det er likevel verdt å merke seg at anbefalingen om å ha en økonomisk buffer på eksempelvis én til to månedslønner er smart, ved siden av den langsiktige sparingen.

LES OGSÅ: Derfor går du i minus når du sparer

TRYGGHETSSØKENDE: Svært mange nordmenn prioriterer trygghet ved valg av spareform. Foto: FINANS NORGE
TRYGGHETSSØKENDE: Svært mange nordmenn prioriterer trygghet ved valg av spareform. Foto: FINANS NORGE Vis mer


Hos fno.no kan du se grafen i full størrelse.

Finnes det trygge alternativer?

Med bakgrunn i dagens rentebilde, anbefaler Mæhjøe nordmenn om å vurdere andre alternativer enn det tradisjonelle bankinnskuddet, om man har en langsiktig sparehorisont.

Et trygt alternativ, som Dinside ved flere anledning har anbefalt, er at man betaler ned gjeld fremfor å la pengene stå på sparekonto.

Dette rådet gir også Finans Norge.

– En aktuell mellomløsning er jo nedbetaling av gjeld, ikke minst eventuell dyr forbruksgjeld. Gjeldsnedbetaling gir en avkastning lik lånerenten, og bidrar dessuten til å minske sårbarheten ved for eksempel en renteøkning og boligprisfall, sier Mæhle.

Tør man ta litt mer risiko, har både forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB og høyskolelektor Dag Jørgen Hveem anbefalt aksjefond som spareform.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!