Det lønner seg å være høy og pen

Hvor bra du tjener har en sammenheng med hvor høy og pen du er, viser en rapport fra den amerikanske sentralbanken.

Er du høy og pen? Da kan du glede deg over at du har store muligheter for å komme langt i arbeidslivet og tjene mye penger.

Det er i hvert fall konklusjonen i en rapport den amerikanske sentralbanken står bak.

I rapporten har banken sammenlignet forskning gjort på sammenhengen mellom menneskers ytre og dets fremgang i yrkeslivet.

Resultatet er tydelig: Det lønner seg å være høy og pen.

Sjefene for USAs 500 største selskaper viste seg å være 7,6 centimeter høyere en gjennomsnittsamerikaneren. Hele 30 prosent var minst 188 centimeter høye - totalt i USA er det kun 3,9 prosent som er så høye.

Og det er ikke bare på ledernivå at høyden utgjør en forskjell. Til og med blant vanlige arbeidere steg lønnen med 1,8 prosent for hver 2,5 centimeter. Forskerne har til og med tatt hensyn til andre faktorer som vanligvis spiller en rolle - som foreldrenes lønns- og utdanningsnivå.

En annen studie som tas opp i rapporten viser at mennesker som ikke er så pene tjener mindre enn middels pene mennesker - som igjen tjener mindre enn pene mennesker. Forskerne har delt opp mennesker i tre grupper etter utseende - under, over eller på gjennomsnittet.

Lønnsforskjellen mellom de som hadde utseende mot seg og de som ansås å ligge over snittet var så høy som 14 prosent. Disse forskjellene fant man i alle arbeidsgrupper.

De høye og penes høye lønninger er ikke nødvendigvis ufortjente. Forskning viser at mange av dem faktisk er mer produktive på jobben, kanskje fordi de har bedre selvtillitt og dermed er bedre til å kommunisere.

Men det trenger ikke være den eneste forklaringen.

- Kanskje man kan forklare det med en større produktivitet, eller så kan det handle om diskriminering - hva det er vet vi ikke i dag, sier Michael Owyang, som sammen med Kristie M. Engemann har skrevet rapporten, til MSNBC.com.

Mozon.no, 30.04.2005