Det kan fortsatt være lønnsomt å spare i banken

Men det er stor forskjell på sparerentene.

<B>PENGER PÅ BOK?</B> Du behøver ikke å bli aksjespekulant for å få grei avkastning - hvis målet er kortsiktig sparing. Foto: SHUTTERSTOCK/MIKAEL DAMKIER/NTB SCANPIX
PENGER PÅ BOK? Du behøver ikke å bli aksjespekulant for å få grei avkastning - hvis målet er kortsiktig sparing. Foto: SHUTTERSTOCK/MIKAEL DAMKIER/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aldri har det vært så gunstige rentevilkår som nå.

Men det er for de som betaler ned på lån. De som har penger, kan oppleve relativt magre tider. I hvert fall om de har pengene sine i banken.

Har du lån og penger til overs, er det ingen tvil: Putt dem i huslånet, ikke i banken. Og dersom du skal spare langsiktig, er banken trolig heller ikke det beste alternativet.

Men er du ferdig med hus- og billån og har penger til overs når øvrige faste utgifter er betalt, kan det faktisk være mer lønnsomt å plassere pengene på en bankkonto enn i aksjemarkedet gjennom fond.

Det finnes nemlig banker som er villige til å betale langt mer for å få lov til å ha pengene dine enn de tradisjonelle norske storbankene gjør (se liste nederst i artikkelen).

LES OGSÅ: Derfor bør du velge bort sparekontoen

- Bank et godt alternativ

Redaktør og daglig leder Elisabeth Realfsen i Forbrukerrådets økonomitjeneste Finansportalen er blant de som mer enn gjerne slår et slag for den gode, gamle sparekontoen.

- Det er stor usikkerhet i aksjemarkedet. Derfor kan det godt tenkes at det lønner seg å ha pengene i banken, mener hun.

BANK ER OK: Flytt gjerne pengene dine om du finner et bedre sparekontotilbud, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Foto: FORBRUKERÅDET
BANK ER OK: Flytt gjerne pengene dine om du finner et bedre sparekontotilbud, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen. Foto: FORBRUKERÅDET Vis mer


- Med en avkastning på fire prosent og et forvaltningsgebyr på to prosent er det ikke gitt at fondssparingen gir deg mer. I tillegg kommer usikkerheten og muligheten for å tape pengene. Finner du en bank med sparerente på to prosent, er det helt OK å flytte pengene dit.

Realfsen mener at bankene bevisst har snakket ned sparerenten de siste månedene.

- Bankene tilbyr jo gode renter til BSU-kunder, som de finner mer attraktive enn de eldre sparekundene. De priser seg svært lavt, slik at kundene ikke tror at de kan få bedre vilkår, sier hun.

Hun mener derfor at det ikke er overraskende at andre aktører enn de tradisjonelle norske bankene har begynt å fri til sparerne med renter opp mot to prosent for standard sparekonto uten restriksjoner og gebyrer.

Slike banker har ofte utenlandske navn som kanskje ikke har den samme trygge klangen som «DNB» og «Sparebank».

Men det ingen grunn til å være skeptisk av den grunn, mener Elisabeth Realfsen.

- De må forholde seg til akkurat de samme reglene som norske banker. Pengene dine er sikret gjennom det norske Bankenes sikringsfond (2 millioner kroner) eller gjennom EU-systemet (100.000 euro).

LES OGSÅ: Derfor bør du ha tre banker

DNB: - Vi vil gjerne konkurrere

Storbankene har derimot meldt seg helt ut, skal vi dømme etter nettsidene deres. Du må nærmest lete for å finne tradisjonelle sparetilbud som ikke er BSU (boligsparing for ungdom) eller aksjesparing.

Finansportalens Bankinnskuddskalulator viser at mange av dem ligger helt nede på 0,1 prosent i dag. Enkelte av har også nullrente.

Dermed kan du nesten like gjerne kan legge pengene i madrassen, slik våre oldeforeldre gjorde etter krakket i 1929.

Norges største bank DNB ligger på 34. plass på blant de til sammen 51 bankene som er registrert på Finansportalens sparekalkulator med flytende rente, ingen bindingstid og ingen krav om øvrig kundeforhold. Men informasjonssjef Even Westerveld i DNB vil ikke si at hans bank har gitt opp å konkurrere om sparekundene.

KONKURRANSE: Even Westerveld i DNB mener det fortsatt er rift om sparekundene. Foto: DNB
KONKURRANSE: Even Westerveld i DNB mener det fortsatt er rift om sparekundene. Foto: DNB Vis mer


- Vi følger med på markedet og konkurransen hele tiden, vi. Og vi ønsker å være et godt alternativ også for kunder med kortsiktig sparebehov.

- Men dere ligger jo på 0,55 prosents rente, mens noen gir to prosent. Det er vel ikke akkurat å være konkurransedyktig?

- Du må huske på at dette er et tidsbilde. Innskuddsrenter endrer seg hele tiden, og i morgen kan bildet være helt annerledes.

- Så med andre ord kan det tenkes at DNB neste uke er markedsledende på innskuddsrente?

- Jeg kan ikke kommentere våre interne rentevurderinger. Men vi ønsker å være et godt alternativ, ja.

LES OGSÅ: Dette bør du gjøre før rentene stiger

De beste tilbudene

Vinneren akkurat nå er svenske Bluestep. De tilbyr 2,15 prosent renter uten krav om fast sparing, minimumsbeløp eller begrensninger på uttak.

Plasserer du 200.000 kroner hos dem, vil du sitte igjen med en gevinst på 2.300 kroner etter ett år - forutsatt at renten holder seg.

BEDRE RENTE: Forskjellen mellom banken med høyest sparerente og DNB er 3200 kroner i året i renteinntekt med et innskudd på 200.000. Foto: FINANSPORTALEN
BEDRE RENTE: Forskjellen mellom banken med høyest sparerente og DNB er 3200 kroner i året i renteinntekt med et innskudd på 200.000. Foto: FINANSPORTALEN Vis mer


Det er likevel viktig å vite at renta er flytende, slik at den kan endre seg underveis i spareperioden. Husk også at du betaler skatt av rentene.

Som nummer to på rentetoppen ligger nok en en svensk bank, SveaDirekte. De tilbyr 2 prosent på samme vilkår som BlueStep.

Nummer tre er den spanske storbanken Santander. De kan tilby to prosent dersom du setter inn minimum 100.000, og 1,9 prosent uten minimumsbeløp. For øvrig er vilkårene de samme som for BlueStep og SveaDirekte.

Om du ikke trenger pengene i overskuelig framtid og ønsker forutsigbar avkastning, kan du velge fastrente. BlueStep gir for eksempel oppnå 2,95 prosent rente om du er villig til å binde pengene dine i sju år.

LES OGSÅ: Superrente på boliglån

Lever av dyre forbrukslån

Hvordan klarer så svenske og spanske banker å tilby nordmenn langt høyere renter enn det de norske storbankene kan?

I BlueSteps årsrapport for 2014 står det:

«94 % av BlueSteps utlåning utgörs av bostadslån i Sverige och Norge, där en majoritet av dessa kunder bedömts som icke kreditvärdiga av de traditionella bankerna.»

SKYHØYT Flere av de som tilbyr høye innskuddsrenter, tilbyr lån med lav sikkerhet og høye renter. Foto: SANTANDER
SKYHØYT Flere av de som tilbyr høye innskuddsrenter, tilbyr lån med lav sikkerhet og høye renter. Foto: SANTANDER Vis mer


Disse kundene betaler 6,7 prosent effektiv rente, mens vanlige bankvilkår er 2,5 prosent.

Det synes med andre ord å være en sammenheng mellom høye utlånsrenter og høye innskuddsrenter.

Topp 10 på sparerente (Kilde: Finansportalen.no Oppdatert 5/1-2016)
NavnInnskuddsrenteÅrlig avkastning på 100.000 Maksbeløp Sikret
Bluestep2,15%21502.000.0002.000.000 kroner
SveaDirekte2,0%2000800.000100.000 euro
Santander Consumer Bank1,9%19008.000.0002.000.000 kroner
Sparesmart (Eika-gruppen)1,9%19002.000.0002.000.000 kroner
Bank Norwegian1,9%1900Ubegrenset2.000.000 kroner
yA Bank1,8%1800Ubegrenset2.000.000 kroner
Monobank1,818002.000.0002.000.000 kroner
Nordax Bank1,75%1750750.000100.000 euro
Nettspar (Strømmen Sparebank)1,7%1700Ubegrenset2.000.000 kroner
Topprente.no (Sparebanken Øst)1,651652Ubegrenset2.000.000 kroner
Rentene løper fra første krone, er uten bindingstid, uten minimumsbeløp og med ubegrenset, gebyrfritt uttak. «Sikret» betyr at innskuddsbeløpet er sikret gjennom Bankenes sikringsfond i Norge ((2 millioner kroner) ) eller i henhold til EU-reglene (100.0000 euro).

Litt brutalt kan vi kanskje si at jo mer banken flår lånekundene sine, desto mer tjener du på å ha pengene dine hos dem.