Dagpenger fra Nav:

Det kan bli strengere for arbeidsledige som ikke vil flytte

Regjeringen tydeliggjør kravet om at man må kunne flytte eller bytte yrke om man ikke vil ha kutt i dagpengene.

MOTTAR DU DAGPENGER: Regjeringen vil ha en konsekvent håndheving av regelen om at dagpengemottakere skal kunne flytte eller bytte yrke for å komme i jobb. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke 
MOTTAR DU DAGPENGER: Regjeringen vil ha en konsekvent håndheving av regelen om at dagpengemottakere skal kunne flytte eller bytte yrke for å komme i jobb. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke  Vis mer
Publisert

Da revidert nasjonalbudsjett ble lagt fram torsdag i forrige uke, la regjeringen blant annet fram et forslag om å gi Nav 30 millioner ekstra for å unngå feilutbetalinger til brukerne.

Regjeringen tok også for seg dagpengeordningen, og som kjent er det krav til at de som mottar dagpenger må være såkalte reelle arbeidssøkere. Dette innebærer at du må være villig til å ta jobb innen et annet yrke, eller på et annet sted i landet.

Etter alt å dømme ønsker regjeringen at denne regelen blir fulgt i større grad enn i dag.

- Kravet skal håndheves konsekvent

«For å hindre passivitet og misbruk av dagpengesystemet, legger regjeringen vekt på at dagpengeordningens krav til geografisk og yrkesmessig mobilitet skal håndheves konsekvent», skriver regjeringen under punktet «dagpenger» ved fremlegging av revidert nasjonalbudsjett for 2017.

Arbeids- og sosialdepartementets kommunikasjonsavdeling forteller Dinside at det er snakk om en tydeliggjøring av et eksisterende regelverk.

Ifølge Hanne Skodje i departementets kommunikasjonsavdeling er det snakk om en stadfesting av det regelverket som ligger der i dag.

Hun sier videre at i en tid hvor det er mange ledige i en del av landet og etterspørsel etter arbeidskraft i andre deler, er det viktig å minne om at dagpengemottakere må være villig til å flytte eller pendle for ta arbeid der det finnes arbeid.

Samtidig understreker hun at det fins flere gyldige unntak fra hovedregelen og at Nav også tar hensyn til særlige tilfeller hvor det åpenbart fremstår urimelig å be vedkommende flytte.

Kan føre til bortfall av dagpenger

Vi har bedt Nav om en kommentar til hvordan de vil følge opp denne tydeliggjøringen fra regjeringens side.

Svaret vi har fått fra Navs fagavdeling, er at de først og fremst vil gjennomføre dette ved å motivere og vise arbeidssøkere hvilke jobbmuligheter som finnes i andre regioner og andre typer yrker.

- Samtidig skal våre veiledere bli flinkere til å stille tydeligere krav til arbeidssøkerne, noe som kan medføre bortfall av dagpenger for en periode, skriver de i en e-post til Dinside.

Dette krever ifølge Nav opplæring i regelverket for de ansatte, god kompetanse og skjønnsbruk.

- Hvor vanlig er det at Nav krever at dagpengemottakere må flytte for å komme i jobb?

- Geografisk og yrkesmessig mobilitet er alltid et tema i samhandling med arbeidssøkere som har vært ledig lenge eller som søker yrker det er lav etterspørsel etter i regionen, skriver de videre.

Samtidig understreker de at Nav ikke har som mål å ta fra folk dagpenger, men å få folk i jobb.

- Vi ser at et mer effektivt virkemiddel for å bidra til mobilitet er å motivere den enkelte til å ta jobb andre steder eller i andre yrker ved å vise frem mulighetene og fordeler som ligger i dette, forteller fagavdelingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer