Det kan bli lav lønnsvekst i 2016

Det kan bli en svak lønnsvekst i år, som etter alt å dømme blir spist opp av prisveksten.

<b>INGEN BONUS I VENTE:</b> Lønnsveksten vil etter alt å dømme bli lav i 2016. Foto: NTB SCANPIX
INGEN BONUS I VENTE: Lønnsveksten vil etter alt å dømme bli lav i 2016. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter mange år med sterk lønnsvekst, vil man etter alt å dømme få en slunken lønnsøkning i 2016.

Nå viser også Norges Banks forventningsundersøkelse for 1. kvartal 2016, som ble lagt fram torsdag denne uka, at både økonomene og husholdningene har lavere forventninger til årets lønnsvekst, enn tidligere.

Les også hvorfor årets lønnsvekst blir lik null.

Lave forventninger til lønnsveksten

ÅRSAKEN ER SVAK NORSK ØKONOMI:  Det sier økonomiprofessor Steinar Holden ved UiO. Foto: UIO
ÅRSAKEN ER SVAK NORSK ØKONOMI: Det sier økonomiprofessor Steinar Holden ved UiO. Foto: UIO Vis mer


Mens de spurte økonomene tror på en lønnsvekst for 2016 på 2,2 prosent, en nedgang på 0,4 prosentpoeng fra forrige kvartal, er det husholdningene som er aller mest negative til årets lønnsutvikling.

De ser for seg en årlig lønns- og pensjonsutvikling på 1,6 prosent - 0,3 prosentpoeng lavere enn ved forrige runde.

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo, bekrefer overfor Dinside at vi antakelig vil få en lavere lønnsvekst i år enn det vi kanskje har vent oss til.

- I gjennomsnitt blir nok lønnsveksten rundt 2,5 prosent, eller kanskje noe høyere. Dette er en del lavere enn det vi er vant til, som er 3,5-4,5 prosent, sier Holden til Dinside.

Han forklarer videre at årsaken til lavere lønnsvekst først og fremst er en svakere utvikling i norsk økonomi, som i all hovedsak skyldes at oljeprisen er mye lavere enn tidligere.

LES OGSÅ: På tide å prøve et utradisjonelt yrke? Christina (19) søker jobb som fisker - via Facebook

Slik er grunnlaget for årets inntektsoppgjør

Årets lønnsoppgjør er et såkalt hovedoppgjør. Dette vil si at man forhandler tariffavtaler med gyldighetstid over flere år. I motsetning til et mellomoppgjør, kan krav og tilbud omfatte alle tariffavtalens bestemmelser.

Mandag la det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) frem en foreløpig rapport om grunnlaget for årets inntektsoppgjør. De viser til et litt lavere lønnsoverheng, som er forholdet mellom lønnsnivået ved utgangen av året og gjennomsnittet over året, til 2016 enn ved forrige hovedoppgjør.

Som en kommentar til den foreløpige rapporten fra TBU, skriver Virke på sine nettsider at konklusjonene i TBU tilsier et svært moderat oppgjør.

- Tallene og konklusjonene i TBU-rapportene er selve grunnlaget når partene i arbeidslivet skal forhandle. Denne rapporten viser at norsk næringsliv er inne i en krevende periode, og at partene i lønnsoppgjøret må følge dette opp gjennom å forhandle fram et resultat som ikke setter norske arbeidsplasser i fare men heller stimulerer til fortsatt nyskaping og vekst, sier Inger Lise Blyverket, direktør for forhandlinger og arbeidslivspolitikk i Virke.

TBU anslår dessuten en prisvekst på 2,5 prosent. Ved lav lønnsvekst blir denne veksten spist opp av økte priser.

LES OGSÅ: Lav lønn? Sjekk om du kan betale mindre for barnehageplassen

Disse blir hardest rammet

Selv om prognosene for en svak lønnsvekst gjelder generelt, er det spesielt innen oljesektoren, inkludert leverandørindustrien, at det vil bli lavere lønnsvekst, tror økonomiprofessor Steinar Holden.

- Vi må også regne med lavere lønnsvekst i de områder som rammes av nedgangen i oljesektoren, det vil si særlig Stavanger-området og andre deler av Vestlandet, sier han.

LES OGSÅ: Slik bedrer du jobbsjansene dine