Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Det hjelper å banne

Styggord lindrer smerte.

Du kan si mye stygt om bannskap, men faktum er at noen saftige eder kan lindre smerte. Hvis de kommer fra den som har det vondt, vel å merke.

Si f**n på jobb

Nå er banning gjerne en helt naturlig reaksjon hos mange som slår seg. Og det var dette fenomenet forskerne ved Keele University’s School of Psychology i Storbritannia tok tak i da de satte i gang sitt lille banneprosjekt.

Hvilken effekt hadde styggordene for de som brukte dem?

Frivillige «torturofre»

For å finne ut av dette måtte forskerne nødvendigvis utsette noen for for smerte og ubehag. 64 studenter meldte seg til oppgaven.

Hver student ble bedt om å senke hånden i isvann og holde den der så lenge de kunne, samtidig om de gjentatte ganger utstøtte et selvvalgt banneord.

Ikke si dette!

Etter en stund måtte studentene gjenta isvann-testen. Denne gangen skulle de imidlertid ikke banne. De skulle gjenta et helt uskyldig selvvalgt ord, som de ville brukt for å beskrive et bord.

Økt smertetoleranse

Forskerne hadde regnet med at testpersonene ville greie å holde hånden i isvannet like lenge begge gangene, at ordet de brukte underveis var uvesentlig for smertetoleransen.

Slik var det ikke. Studentene klarte å holde hånden i isvannet mye lenger når de fikk lov til å banne. Dermed hadde forskerne fått etablert en sammenheng mellom banning og økt smertetoleranse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er de groveste håndtegnene

Aktiverer overlevelsesmekanisme
Nøyaktig hvorfor smertetoleransen øker under banning er ikke forskerne sikre på, men de antar bannskapen bidrar til å aktivere kroppens medfødte «kjemp eller flykt-respons». Det er en overlevelsesmekanisme som aktiveres når vi utsettes for stress, fare eller smerte.

Er du en overflatepuster?

Hormoner som adrenalin, noradrenalin og kortisol skilles ut fra hypofysen i hjernen og sendes derfra ut til kroppens celler via blodet. Denne hormonmiksturen gjør oss skjerpet og får oss til å tåle mer smerte.

Forskerne mener at banning altså ikke bare gir oss en følelsesmessig reaksjon, men også en fysisk reaksjon.