Det finnes gratis lunsj

"There's no such thing as a free lunch", heter det, men det er helt feil. Du kan fylle magen gratis!

Det beste i livet er gratis, sies det. Kjedelig da at det også heter at "ingenting er gratis".

Alt koster, og merkelig nok er det dyrt å være fattig, mens de rike og berømte får mye gratis. Er du et navn, konkurrerer folk om å invitere deg til den ene middagen etter den andre, du får goodybags, og luksusprodusentene sender deg gratis klokker, vesker og sjampanjeflasker. Urettferdig, ikke sant?

Men fortvil ikke, dersom du er en vanlig dødelig. Det finnes gratis lunsj - du må bare vite hvordan du finner den!

Alle vil vel ha gratis lunsj?
Foto: Moi Cody Foto: Moi Cody
Alle vil vel ha gratis lunsj?
Foto: Moi Cody Foto: Moi Cody Vis mer


Smaksprøver

Dette er selvsagt den mest åpenbare måten å få seg en matbit uten å betale for det. OK, vi innrømmer at det skal godt gjøres å spise seg mett på smaksprøver, men den verste sulten kan sikkert stilles på denne måten. Gratis smaksprøver deles gjerne ut når et helt nytt produkt lanseres, eller når produsenten vil piffe opp salget. Den mest populære arenaen for smaksprøveutdelinger er store matbutikker eller kjøpesentre. Handledagen lørdag er den mest sannsynlig dagen, men etter arbeidstid i ukedagene kan det også hende du blir fristet med gratis smaksprøver. Kanskje litt uhøflig å komme tilbake ti ganger for å få fylt magen skikkelig, men er du frekk nok...

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen matvareprodusenter sender deg gratis vareprøver dersom du melder deg på deres nyhetsbrev. Dette gjelder for eksempel Toro.

- Rock on! Jeg fikk en gratis brus i sted!

Foto: Christophe Libert Foto: Christpohe Libert
- Rock on! Jeg fikk en gratis brus i sted!

Foto: Christophe Libert Foto: Christpohe Libert Vis mer


Festivaler og konserter

Festivaler og konserter er promofolkenes eldorado, så her er det ofte gratisprøver og smaksprøver å hente. På store sommerfestivaler blir du nærmest bombardert med tyggispakker, brus, sjokolade og annet snask. Og godsakene deles gjerne ut utenfor festivalområdet, så du behøver ikke kjøpe billetter for å få smake.

Noen festivaler på nett: Quart, Øyafestivalen, Moldejazz, Norwegian Wood, Sildajazz

Matfestivaler

Når vi først snakker om festivaler - matfestivalene er helt opplagt verdt et besøk for den som vil få seg gratis lunsj. Her er det meningen at du skal komme for å smake på allverdens godsaker - og det helt gratis! Standarden på føden er mye bedre enn det du kan forvente å få på festivaler og konserter, for matfestivaler handler om kvalitet, gourmet og lokalprodusert mat. Du får nok ikke et helt måltid av gangen, men med flere dusin utstillere som står klare til å servere deg smakebiter, blir du sikkert mett til slutt.

Her er et knippe matfestivaler: Trøndersk matfestival, Helgeland matfestival, Bergensk matfestival

Galleriåpninger/Utstillinger

Øk din kulturelle kapital ved å mingle med kultursnobbene samtidig som du lesker strupen med vin og fyller magen med kanapeer. Galleri- og utstillingsåpninger er glimrende arenaer for å snike til seg et gratis måltid. Ethvert galleri eller utstillingslokale med respekt for seg selv serverer sine gjester noe godt under slike åpninger. Til og med den lokale kunstneren byr som regel på noe å bite i når hun åpner en utstilling. Er du heldig, får du servert sprudlevin og blinis med kaviar. De mindre pretensiøse serverer kanskje Mozell og saltkringler. Samme det, egentlig, så lenge det er gratis!

Følg med i lokalavisen for å finne ut hvilke utstillinger som åpner. Meld deg på mailinglistene eller nyhetsbrevene til dine nærmeste gallerier og museer. Da vil du bli invitert til åpninger av nye utstillinger.

Nyttig på nett:
Kunstmarkedet - her kan du finne galleriene og museene som ligger i ditt distrikt.
Kulturnetts kunstkalender - en oversikt over de fleste aktuelle kunstutstillinger i Norge
Kunst for alle - kunstmagasin som bl.a. presenterer nye utstillinger.

"Alle" ville spise fasan hos Kosmos. 

Foto: I M Birchall Foto: I M Birchall
"Alle" ville spise fasan hos Kosmos.

Foto: I M Birchall Foto: I M Birchall Vis mer


Bli aksjonær

Det gikk gjetord om fasanmiddagen under årsmøtene til sandefjordselskapet Kosmos, som ble grunnlagt i 1928, og ble et av de mest vellykkede hvalfangerselskapene. Halve byen kjøpte én aksje i selskapet, slik at de også kunne gasse seg med fasan og god drikke. Resultatet ble at Kosmos måtte kutte ut fasanmiddagen. Det ble for dyrt å bespise alle aksjonærene.

Muligheten for gratis bespisning på generalforsamlingene til aksjeselskapene er der fortsatt. Så lenge du er aksjonær, er selskapet pliktig til å invitere deg til generalforsamlingen. Og der pleier det å være servering, enten enkel bevertning, eller en skikkelig middag. Nå er jo ikke et generalforsamlingsmåltid helt gratis, siden du tross alt må kjøpe aksjer i selskapet, men se på det som en god investering. Langsiktig horisont er tingen når man investerer i aksjer, og da kan du spise deg mett på generalforsamlingen år etter år etter år... Merk at noen selskaper krever at aksjonærer kjøper en minimumspost. Krever et selskapet at du kjøpe aksjer for flere tusen kroner, bør du finne deg et annet der inngangsbilletten kanskje bare er et par hundrelapper.

- Hold ut, snart er det lunsj! 
Foto: Milen Yakimov Foto: Milen Yakimov
- Hold ut, snart er det lunsj!
Foto: Milen Yakimov Foto: Milen Yakimov Vis mer


Konferanser og seminarer

Lunsjbuffetene på konferanser og seminarer er ikke til å kimse av. Og det finnes nok av konferanser og seminarer å delta på for deg som vil ha en gratis lunsj. Vi skal ikke nevne navn, men bedrifter som lever av å selge varer og tjenester til andre bedrifter er ivrige gratisseminararrangører. Og du trenger jo ikke kjøpe noe som helst.

Ulempen her er at du muligens må lide deg gjennom et aldeles drepende kjedelig seminar, og det er fare for at du blir avslørt som seminarsnylter dersom du skulle være så uheldig å få selskap ved lunsjbordet av en som vil prate om bransjen. Sett deg ved bordet innerst i kroken og fordyp deg i en medbrakt avis for å forhindre slike situasjoner.

God gratis lunsj!

Andre smarte tips - for de råfrekke:

  • Snik deg inn i en bryllupsfeiring, en konfirmasjon eller en jubileumsfeiring.
  • Snik deg inn i en ubevoktet jobbkantine.
  • Tropp opp på kirkekaffen. Her får du både sjelelig og legemlig føde.
  • Send inn en klage på et produkt, hvis du er misfornøyd. Da får du som regel tilsendt masse gratis.