Systembolaget i Sverige holder verken åpent i dag eller i morgen. Foto: AnnaKarin Drugge/Systembolaget
Systembolaget i Sverige holder verken åpent i dag eller i morgen. Foto: AnnaKarin Drugge/SystembolagetVis mer

Det er stengt i Sverige

Nordmenn på svenskehandel kan få seg en overraskelse.

Noen nordmenn har kanskje tenkt seg til Sverige for å fylle fryseren eller barskapet denne helgen. Reiser du til Sverige i dag eller i morgen, møter du imidlertid stengte dører.

I Sverige markeres sankthans, eller midtsommer, som er det svenske navnet, på en annen måte enn vi gjør det her i Norge. Både det svenskene kaller midtsommeraften og midtsommerdagen, er offentlige fridager. Og i år feirer svenskene midtsommeraften i dag, fredag 25. juni. Midtsommerdagen kommer i morgen, og også da er de fleste butikkene i Sverige stengt.

- Nordmenn kan bli overrasket

- Jeg kan forestille meg at nordmenn kan bli overrasket over vår midtsommerfeiring hvor veldig mange butikker er stengt, sier Anna Kron Boysen i VisitSweden til DinSide.

Hun forteller at spesielt i dag, på midtsommeraften, er mye stengt, i alle fall frem mot ettermiddagen.

- Du vil finne matbutikker som er åpne. Svenske matbutikker har jo veldig sjenerøse åpningstider. Men klesbutikker vil som regel være stengt, sier Boysen.

Systembolaget stengt

Sveriges svar på Vinmonopolet, Systembolaget, holder definitivt stengt i dag og i morgen. Det er altså ikke mulig å kjøpe vin eller sprit i Sverige denne helgen.

Men noen holder åpent. Dette gjelder spesielt utsalgsstedene nær grensen mot Norge. Nordbysenteret har for eksempel åpent både i dag mellom kl 10-21 og lørdag og søndag kl 10-19.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverige eller Danmark i sommer?

Reise likevel?

Har du muligheten til å reise, kan det hende en tur til Sverige er riktig prioritering av helgen til tross for mange stengte butikker.

- Midtsommer er den festligheten gjennom hele året hvor alle i Sverige feirer, forteller Boysen.

Svenskene danser rundt midtsommerstangen, spiser sild og poteter og jordbær og nyter sommerstemningen, spesielt i ettermiddag og kveld.

- Det er mulig å komme og oppleve feiringen selv om man ikke er invitert på privat fest, forsikrer Boysen.