– Det er problematisk for Norge

Men svenskene lar seg ikke stoppe. Nå har de planer om kjempeutvidelser ved Svinesund.

Svenskehandlende nordmenn får enda større plass å hamstre kylling på. Foto: Kristin Sørdal
Svenskehandlende nordmenn får enda større plass å hamstre kylling på. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk rapport fra Sifo slår fast det grensehandlende nordmenn allerede vet:

I 2010 var prisnivået på kjøtt 44 prosent høyere i Norge enn i Sverige, melk, ost og egg var 85 prosent høyere, alkohol var 67 prosent høyere og tobakk var 72 prosent høyere.

De kraftige prisforskjellene bidrar til en stadig økende grensehandel, og utbyggerne viser ingen tegn på å gi seg med bygging i nabolandet.

Her kommer Nordens største matbutikk, skrev vi for kort tid siden, men Nordby skal få enda mer å by på:

Et nytt planforslag fra Strømstad kommune åpner for å øke fra dagens 120.000 kvadratmeter til 230.000 kvadratmeter ved Nordby.

Ber om billigere alkohol og tobakk i Norge

Direktør for Virke Handel Thomas Angell sier til DinSide at grensehandelen er problematisk for norsk handel.

<strong><b>BEKYMRET:</strong></b> Thomas Angell i hovedorganisasjonen Virke er bekymret over at stadig flere reiser til Sverige for å handle.  Foto: Virke
BEKYMRET: Thomas Angell i hovedorganisasjonen Virke er bekymret over at stadig flere reiser til Sverige for å handle. Foto: Virke Vis mer


– Utbyggingene på Nordby bekrefter lekkasjen til Sverige. Så lenge norske myndigheter ikke foretar seg noe som helst, vil denne tendensen bare forsterke seg. Grensehandelen på 11 milliarder kroner vil bare øke. Tiltak fra myndighetene må være å redusere alkohol- og tobakksavgifter og se på landbrukspolitikken, sier han.

Også tidligere har Virke uttrykt bekymring over den økende grensehandelen som får store konsekvenser både for handelen i Norge og for leverandører.

Dobbelt så stort som i dag

Planene på Nordby innebærer å øke til 30.000 flere shoppingkvadratmeter på Svinesund, 20.000 flere kvadratmeter rundt Nordby gamle skole og 50.000 flere kvadratmeter på Nordby, ifølge Sandefjord Blad.

Ifølge Strömstad Tidning er det imidlertid infrastrukturen som først må på plass:

– I sommer var det køer fra E6. Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at veiene er flaskehalsen. Løser man ikke dette problemet, kan man heller ikke bygge, sier sentersjef på Nordby shoppingsenter Ståhle Løvheim.

Storsatsning

Flere steder i Sverige satses det stort på grensehandelen, noen handlebyer får til og med sitt eget tv-program. Derfor dro vi og testet hvordan det er å shoppe, bo og spise i Ullared.

Og også i Töcksfors satser de tungt på nordmenn som kommer over grensen, nå også for å reparere bilen. I mai åpner Töcksfors shoppingsenter et 500 kvadratmeter stort bilverksted for å betjene nordmenn som vil ha rimeligere oljeskift.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer