Det er nå du er rik

KAKSE: Er du blant de heldige som har feriepengene på konto og skattepenger underveis? Da føler du deg kanskje rik, men det varer ikke evig. Her er triksene som gjør at overskuddet varer lenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Sommer er ferietid, og ofte synonymt med stort pengeforbruk.

Men husk: Har du slitt med økonomien i det siste, kan du ved et par enkle grep bedre din økonomiske situasjon for resten av året.

Feriepenger og skatt

Tilhører du den gruppen som kan kose deg med både feriepenger og tilbakebetaling fra skattefuten, kan du glede deg over en bugnende bankkonto.

La oss si at din avtalte lønn i fjor var 400.000 kroner. Siden du ikke får feriepenger av feriepengene du fikk i fjor, vil det bety at du som har fem ukers ferie i år vil få utbetalt i underkant av 39.000 kroner.

Gode penger selvsagt, men virkelig futt i sakene blir det først hvis vi forutsetter at du også får tilbake 10.000 kroner fra skattefuten.

image: Det er nå du er rik

Totalt sitter du da med 49.000 kroner på lønnskontoen. Før du kaster deg på shoppingbølgen og drar på cruise til Bahamas, bør du imidlertid tenke litt framover. Det kan jo være greit å ha litt penger å rutte med resten av året også.

Råd Nr 1. Kvitt deg med forbrukslånene

Det aller første du bør gjøre er å kvitte deg med dine dyre forbrukslån, eller kredittkortgjeld.

Kjøleskapet og komfyren du kjøpte med fire måneders rentefri finansiering hos Elkjøp i januar vil nemlig koste deg dyrt, dersom du ennå ikke har innfridd restgjelden.

La oss si at totalprisen var 20.000 kroner. Finansieringen hos Elkjøp går gjennom Accept Card. Den opprinnelige firemåneders kreditten kostet deg først 275 kroner, og du betalte så inn 10.000 kroner.

Det er altså fremdeles 10.000 kroner igjen, og på grunn av generelt stram økonomi har du bestemt deg for å nedbetale dette med 1000 kroner i måneden:

  • Innbetaling på konto skal skje hver måned med en fast innbetaling på minimum 4% av benyttet kreditt og min. kr 250,- eller hele saldo om den er mindre.
  • Har du 10.000 kroner utestående tilsvarer det en effektiv rente på 33,5%, jfr. Accept Cards lånekalkulator.
  • I løpet av ett år med månedlige avdrag vil det gi deg totale kredittkostnader på 1602 kroner.
Betaler du heller inn hele beløpet nå som lønnskontoen er full, blir resultatet slik:
  • I stedet for 49.000 kroner får du "bare" 39.000 kroner å feriere for. Det bør holde.
  • Du slipper de ubehagelige kredittkostnadene på 1602 kroner.
  • Du vil slippe de irriterende månedlige avdragene - fordelt over tolv måneder. Dette er utgifter som garantert alltid vil komme når det minst passer.

Men vi er slett ikke ferdige nå. Vi har mange flere råd:

Nr 2. Kjøp restplassbilletter

Ikke gjør ferien dyrere enn nødvendig. Ingen vits i å bruke alle pengene på å være sikret fint hotell, når du får restplasser til under halve prisen. Her leser du mer

Nr 3. Utnytt sommersalget

Ikke kjøp alle ferieplaggene med en gang. Vent på sommersalget. Her leser du mer

Nr 4. Ikke ring deg blakk på utenlandsferien

Tar du noen enkle forholdsregler, kan du sikre deg mot at mobiltelefonen blakker deg fullstendig i ferien. Her leser du mer

Nr 5. Finn en bedre bank

Du henger kanskje ved en bank som er alt for dyr for deg. Prisforskjellene mellom bankene er store, og det kan være mye å hente ved å bytte. Her leser du mer

Nr 6. Frigjør død kapital

Bruker du ikke hytta eller båten?. Her leser du mer om hvordan de kan utnyttes