Ingen sier at trening i seg selv ikke er bra. Men bruker du resten av fritiden på sofaen er effekten dårlig. Foto: Colourbox.com
Ingen sier at trening i seg selv ikke er bra. Men bruker du resten av fritiden på sofaen er effekten dårlig. Foto: Colourbox.comVis mer

Det er ingen vits i å trene

Hvis du sitter mye på rumpa ellers.

Er du en sofapotet? Da har vi dårlig nytt til deg hvis du kompenserer for den fysiske dødtiden ved å trene. Også om du gjør det så ofte som hver dag.

En studie utført av forskere ved American Cancer Society viser at mengden fritid du tilbringer på rumpa knyttes opp mot risikoen for å få et kort liv - uavhengig av om du trener eller ikke.

Les også: Slik lever du lenger

Stillesitting verst for kvinner

Studien varte i 13 år og omfattet 53 440 menn og 69 776 kvinner. Den er publisert i American Journal of Epidemiology. Ingen av personene hadde en bakgrunn som omfattet kreft, hjerteproblemer, slag eller emfysem.

Forskerne gransket personenes bruk av fritid, og så på hvor mye de satt stille og hvor mye de trente.

Les også: Her fyker kaloriene unna

Det kom klart fram at mye stillesitting kan knyttes til høyere dødelighet, spesielt for kvinner.

De kvinnene som rapporterte at de satt stille seks timer om dagen, utenom jobb, hadde 37 prosent høyere risiko for en tidlig død. Dette var sammenlignet med de som satt stille mindre enn tre timer daglig.

Menn som brukte seks timer av fritiden hver dag til å sitte på rumpa hadde 18 prosent høyere risiko for en tidlig død.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi bør opp av sofaen

Da forskerne kjørte denne informasjonen opp mot rapportene om treningsaktivitet, viste det seg at trening ikke hadde noen som helst effekt på dødeligheten.

Konklusjonen til forskerne er at folk ikke bare bør oppfordres til å trene mer, men også til å sitte mindre stille. Vi bør rett og slett satse på litt smugmosjon.