Det er ingen skam å være utro

Det sparte jeg mye penger på.

Noen tastetrykk, og du oppdager at gresset er mye grønnere på andre siden av gjerdet ... Foto: Colourbox
Noen tastetrykk, og du oppdager at gresset er mye grønnere på andre siden av gjerdet ... Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg hadde vært trofast i seks år før jeg fikk nok. Jeg følte at jeg var den tapende part i forholdet. Det var på tide å gjøre noe drastisk.

Jeg gruet meg til å hoppe i det, men da jeg først tok steget, var det lekende lett. Et par tastetrykk, og så ble det helt klart for meg at gresset var MYE grønnere på den andre siden av gjerdet.

Det var faktisk nesten én prosent grønnere! Hva snakker jeg om? Boliglånsrenten.

De siste seks årene har jeg pliktskyldigst betalt ned på boliglånet mitt til den lille lokale sparebanken som var så vennlig å gi meg et hundreprosents lån for seks år siden. Det var i samtale med venner at det gikk opp for meg at jeg kanskje burde være mer opprørsk. Det jeg betalte for lånet mitt, var oppsiktsvekkende mye mer enn det flere med tilsvarende lån betalte.

Jeg satt der og oppdaget at jeg ikke engang helt visste hvilken rente jeg hadde på lånet mitt. Kjenner du deg igjen?

Les også: Fire av ti har aldri byttet bank

Det kan være mange penger å spare på å bytte bank. Foto: COLOURBOX
Det kan være mange penger å spare på å bytte bank. Foto: COLOURBOX Vis mer


Et raskt besøk i nettbanken gjorde meg opplyst. Mitt boliglån, som var delt i to, hadde en gjennomsnittlig effektiv rente på 4,19 prosent. Var det en høy rente i dagens marked? Sannsynligvis, for siden jeg hadde betalt ned en god del av lånet, og boligen min hadde gått opp ganske mye i verdi, burde jeg hatt bedre betingelser (lånebeløpet var langt fra 100 prosent av boligverdien, heller nærmere 60 prosent). Jeg gikk inn på Finansportalen.no for å få oversikt. Der så jeg at flere banker tilbød renter langt nede på tretallet. Her var det altså store sjanser for at jeg kunne spare mye ved å bytte bank.

Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland
Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer


På Finansportalens oversikt var det BN Bank som kom ut med laveste flytende boliglånsrente. Jeg klikket meg inn på nettsiden deres og brukte ti minutter på å fylle ut et skjema som ville vise om jeg kvalifiserte til den lave renten deres. Det var ikke særlig vanskelig. Jeg måtte oppgi total gjeld, årsinntekt og antatt boligverdi, blant annet. (Den omtrentlige boligverdien fant jeg via DinSides kalkulator Hva er boligen verdt?)

Det betød at jeg måtte finne frem en rekke papirer fra kaoset i skrivebordet mitt, men når gevinsten var å spare rundt en tusenlapp i måneden i boligutgifter, da var innsatsen lav.

Samme dag som jeg hadde sendt inn søknaden over nettet, fikk jeg en e-post fra BN Bank om at de etter all sannsynlighet kunne tilby meg renten på 3,2 prosent (3,25 prosent effektiv rente). Jeg måtte bare sende ved en fersk verdivurdering eller takst, årsoppgaven for 2009, og et par av mine siste lønnsslipper.

Det tok meg bare noen dager å få ordnet det slik at en eiendomsmegler kom innom boligen min for å gi meg en verdivurdering. Det kostet meg ikke mer enn en real rydde- og vaskerunde for å få kåken til å gi et presentabelt inntrykk. Da verdivurderingen var mottatt, kunne BN Bank offisielt tilby meg lånet med en rente på 3,2 prosent (3,25 prosent i effektiv rente). Jippi!

Jeg hadde imidlertid et lite stikk av dårlig samvittighet overfor min lille lokale sparebank og valgte derfor å ringe dem og gi dem sjansen til å beholde meg som kunde ved å gi meg samme rente.

- 3,2 prosent? Det var en veldig lav rente. Det har vi ikke sjans til å tilby, dessverre, sa damen i andre enden av røret.

Dermed var saken klar - jeg måtte slå opp med den gamle banken min. Jeg regnet ut at jeg ville få redusert mine månedlige utgifter på boliglånet med 900 kroner, eller altså 10.800 kroner i året. Ikke verst?

Jeg ringte BN Bank og sa at jeg gjerne ville bli kunde hos dem. De lovte å sende alle papirer jeg måtte underskrive i posten, og noen dager senere satt jeg der og undertegnet ark på ark. Det gikk også forholdsvis greit, for jeg fikk telefonisk hjelp av banken. Jeg ble også fortalt at alle andre konti jeg hadde i gamlebanken min ville bli overført, og alle eksisterende betalingsavtaler jeg hadde ville følge med. Dersom noen overførte penger til min gamle konto etter at jeg hadde byttet til BN Bank, ville disse automatisk bli overført til min nye konto der.

I slutten av måneden trekkes mitt første avdrag med min nye og lavere rente. Hele prosessen tok ganske lang tid, fordi jeg somlet litt med å skaffe meg en verdivurdering og få sendt inn papirene. Jeg var i mål etter omtrent seks uker. Men det var verdt det. Jeg ser ingen grunn til å skulle betale mer for boliglånet mitt enn jeg må.

Det gjør vel ikke du heller?

Slik bytter du bank

Kan bankbytte lønne seg for deg? Det er bare én måte å finne ut av det på. Slik går du frem (merk at fremgangsmåten kan variere, da bankene stiller forskjellige krav):

 • Finn ut hvilken rente du betaler i dag, og hvor stort boliglånet ditt er (dette sjekker du i nettbanken).
 • Gå inn på DinSides kalkulator Hva er boligen verdt? og finn ut hva boligen din er verdt. (Her må du vise litt skjønn, for det er ikke alltid sammenligningsgrunnlaget i ditt område er representativt - for eksempel: dersom boligene som er ute for salg i nabolaget alle er nye, vil du antagelig få en høyere anslått verdi på din bolig enn det som er reelt.) Eventuelt slår du på tråden til en eiendomsmegler og ber henne gi deg en indikasjon.
 • Regn ut hvor stor andel av boligens verdi boliglånet ditt er på. Bankene opererer med forskjellige grenser for å kunne gi deg beste rente. Vanligvis kan ikke lånet overstige 60 eller 70 prosent av boligens verdi.
 • Gå inn på Finansportalen.no og plott inn lånebeløp, antatt boligverdi og løpetid. Du vil så få opp en liste over bankene som tilbyr deg den beste renten.
 • Du får selv vurdere hvor mye lavere rente som skal til for at du velger å gå videre i prosessen. Dreier det seg bare om noen tidels prosentpoeng kan det være at du føler det ikke er verdt det (renten kan alltids endre seg, og plutselig har din nye bank satt opp renten til samme nivå som din gamle.
 • Send inn en søknad over nettet for å sjekke om du er kvalifisert som lånekunde i banken. Får du positivt svar, vil du bli bedt om å fylle inn mer informasjon.
 • Kontakt en eiendomsmegler og be om en gratis verdivurdering. Eiendomsmegleren vil sende deg papirer på dette i posten og/eller på e-post.
 • Finn frem siste lønnsslipper og årsoppgaven for sist år, og send inn dette til banken sammen med verdivurderingen. (Du kan sende dette som pdf-filer med en e-post.)
 • Dersom banken godkjenner deg, kan du prøve deg på din gamle bank og høre om de kan matche den nye og lavere renten du er tilbudt. Gjør de det, slipper du hele bankbytteprosessen, og kan bli i gamlebanken med nye og bedre betingelser.
 • Om gamlebanken din ikke kan matche, takker du ja til det nye og bedre tilbudet. Du vil bli bedt om å underskrive en rekke papirer fra din nye bank. Dersom banken har filial nær der du bor, kan du gjøre det der. Hvis ikke vil du få tilsendt papirene i en rekommandert postsending. Ring banken og få en guiding til hvor du skal underskrive.
 • Deretter er det bare å sitte og vente til kundeforholdet ditt er flyttet over til den nye banken. Følg med på at dine faste betalingsavtaler (forsikring, husleie, internett og kabel-tv) har blitt overført.
 • Len deg tilbake i stolen og klapp deg selv på skulderen. Du har nå spart penger, og bidratt til at bankene stadig må skjerpe seg og tilby oss lånetakere best mulig betingelser. Gratulerer!

Les også: Bytt, bytt, bytt. Eller er det ikke alltid lønnsomt?