Det er ikke vanskelig å bli millionær

Du må bare smøre deg med litt tålmodighet.

<b>SPAR DEG RIK:</b> Nordmenn har milliarder av kroner på bok, visertall fra Norstat. Sparing, i en eller annet form, er for de fleste den sikreste måten å bli millionær på. Foto: PER ERVLAND
SPAR DEG RIK: Nordmenn har milliarder av kroner på bok, visertall fra Norstat. Sparing, i en eller annet form, er for de fleste den sikreste måten å bli millionær på. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange nordmenn tyr til Lotto og andre pengespill i håp om å bli millionærer, men for de aller fleste stopper det ved håpet. Men om du flink til å spare penger, kan drømmen om å bli millionær være mer realistisk enn du kanskje tror.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i Nordea, har tidligere brukt et regnestykke som tydelig viser at milliondrømmen ikke trenger være urealistisk.

- Nordmenn bruker i underkant av 3.000 kroner i året på lotteri og spill ifølge Statistisk sentralbyrå. Sparer man disse pengene i stede for å spille dem bort kan man faktisk bli millionær. Sparer man 250 kroner i måneden i aksjefond, men forventet avkastning på 9,2 prosent, fra man er 27 år og til man går av med pensjon ved 67 år, altså i 40 år, kan man leve ut mange av drømmene sine som «pensjonistmillionær», sier Sandmæl til DinSide.

Det er ikke alle som ønsker å putte pengene sine i aksjefond, og da kan god, gammeldags banksparing være tingen. Og heller ikke da trenger milliondrømmen være urealistisk.

DinSides millionærkalkulator viser hvor mye du må spare hver måned for å bli millionær innen et visst tidsrom. La oss si at du ønsker å bli millionær i løpet av 20 år, og vi forutsetter en relativt lav rente på 3 prosent, finner vi ut at du må spare litt over 3.000 kroner i måneden for å nå drømmen. Har du bare mulighet til å spare 2.000 kroner i måneden, og vi forutsetter samme rentesats, må du vente 27 år på drømmen.

Test kalkulatoren selv her: Når blir du millionær?

Flinke til å spare

Det er mye som tyder på at nordmenn er flinke til å spare, for tradisjonelle bankinnskudd vokser jevnt og trutt.

Nordmenn har spart opp drøyt 770 milliarder kroner på bankbok, viser en undersøkelse utført av Norstat for Finansnæringens fellesorganisasjon (FNO). Nær åtte av ti kan fortelle at de har satt penger inn på innskuddskonti i løpet av det siste året.

- Innskuddsveksten er god. Ikke minst i lys av at rentene er lave, og at mange også velger å nedbetale ekstra på lånet, sier Rolf Mæhle.

Her får du mest for pengene

Er du en av de som har satt mye penger inn på bok den siste tiden, bør du være oppmerksom på at det ikke er likegyldig hvem som passer på pengene dine. Noen bankinstitusjoner betaler deg betydelig mer enn andre.

Nordax Finans
ser ut til å være nærmest uslåelige i DinSides lister over hvem som tilbyr best innskuddsrente. I over ett år har de ligget på topp med gunstige innskuddsrenter, selv om avstanden til andre banker er mindre nå enn før. Husk at Nordax ikke er en vanlig bank, og at det er enkelte ting du bør tenke gjennom før du setter pengene inn der. Les mer om fordelene og ulempene ved å sette penger inn på en Nordax-konto i denne artikkelen.

Sparer du til din første bolig, bør du sjekke hvor du får mest igjen for BSU-pengene dine. I skrivende stund er det Ofoten Sparebank og Trøgstad Sparebank som tilbyr de gunstigste BSU-rentene (4,65 prosent).

Prislistene, som viser deg hvor du får mest igjen for sparepengene dine, finner du her: