<strong>AVLYST HALLOWEEN:</strong> Når alle kompisene er invitert på fest, unntatt én eller to, er det ingen å gå «knask eller knep» med. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
AVLYST HALLOWEEN: Når alle kompisene er invitert på fest, unntatt én eller to, er det ingen å gå «knask eller knep» med. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer

Kommentar om halloween

Det er halloween. Men det er fortsatt lov å tenke

Halloween. Å være den ene som står igjen på trappa når kompisene går videre på knask eller knep. Lukke døra. Skru på paden og håpe hele dagen snart er over.

Publisert
Sist oppdatert

Kjære foreldre: Det nærmer seg det høydepunktet i løpet av året som er desidert verst på utelukking og utestenging.

Da det er «lov» å være ekskluderende, å invitere de fleste – men for guds skyld ikke alle.

Det handler selvsagt om halloween.

Men det er lov å være voksen. Å være forelder, veilede den oppvoksende generasjon og sette grenser.

Å legge føringer på hvordan man vil ha det. Å bestemme.

Vi må lære unger å være rause. Å være gode medmennesker. Det handler om å lære ungene å tenke, rett og slett.

Det er ikke alltid lett å se konsekvensene av det man gjør når man er åtte, ti eller tolv.

Det er derfor det er så fint at man som voksen kan vise hvordan man må tenke. Hjelpe til med å se det viktige, å åpne øynene deres. Sette grenser for hvordan ting må være. Ja, for det er faktisk lov.

Millionindustri

Norske forbrukere vil legge igjen rundt 285 millioner kroner på knask og kostymer i år, ifølge beregninger fra Virke Analyse.

Hver nordmann vil i gjennomsnitt bruke 55 kroner på halloween-effekter, godteri og dekorasjoner. Det brukes mest penger på kostymer til barn mellom 4 og 15 år. (Kilde: Virke Analyse)

Det handler om den ene eller de to som blir stående i skolegården med henda nede og sparke i grusen, mens de andre tiskende og hviskende får invitasjon til fest.

Det handler om å ha gledet seg i flere uker, kanskje måneder, til at man skal gå halloween med gjengen – bare for å bli dumpa fordi noen har funnet ut at du ikke er «kul nok» til å få komme på akkurat den festen der alle dine andre venner er invitert.

Eller fordi mamma og pappa har sagt du bare får invitere fem. Eller ti. Bare så synd dere er seks i gjengen. Eller elleve …

Det handler om forsvare egne, såre følelser ved å late som man ikke bryr seg, late som om man ikke hører det, når de andre (de som skal på festen) begynner planleggingen; Når skal de komme? Hva skal de ha på seg? Når skal de ringe på dørene og jakte godteri?

Og klimakset:

Det handler om når kompisene kommer og ringer på, på selve dagen; suget i magen når vennegruppa på trappa uler «knask eller knep», ler og går videre.

Å være den ene, eller de to, som står tilbake. Lukke døra. Skru på paden og håpe hele dagen snart er over.

Men det stopper jo ikke der:

Det fortsetter etterpå, i dagene etter festen, når det snakkes om hvor mye godteri gjengen fikk. For ikke å snakke om når de skal treffes for å spise alt godteriet som er igjen – for det må jo gruppa også gjøre. Ja, de som var invitert på festen, selvsagt. Ikke de andre, ikke de som ikke var med.

VELKOMMEN TIL FEST? Hva skal et lite barn gjøre, når alle kompisene inviteres til fest? Aldri er det vel tyngre å skrape i grusen enn når du skjønner at du er utelatt. Foto: waewkid / Shutterstock / NTB scanpix
VELKOMMEN TIL FEST? Hva skal et lite barn gjøre, når alle kompisene inviteres til fest? Aldri er det vel tyngre å skrape i grusen enn når du skjønner at du er utelatt. Foto: waewkid / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Det er lov å være voksen. Det er lov å tenke og å bestemme.

Halloween er høstens høydepunkt for ungene, og selv om det er lett å tenke at «min datter må få invitere hvem hun vil», så er ikke skolens store «snakkis» halloween, helt som en vanlig bursdagsfest:

En vanlig bursdagsfest er ikke én dag som er viktig for mange, en bursdag er bare en vanlig dag for de fleste.

Halloween er én dag.

Én dag hvor alle «må» gjøre noe halloween-aktig. Eller falle helt utenfor.

Det blir bare så innmari vanskelig å gjøre noe med gjengen når alle er invitert på fest, unntatt én …

<strong>NÅR KOMPISENE RINGER PÅ, LER OG GÅR VIDERE:</strong> Lukke døra. Håpe alt snart er over ... Foto: YanLev / Shutterstock / NTB scanpix
NÅR KOMPISENE RINGER PÅ, LER OG GÅR VIDERE: Lukke døra. Håpe alt snart er over ... Foto: YanLev / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Og så er det så innmari enkelt å forhindre, om voksne bare er litt oppmerksomme:

Unger skjønner gruppeinndelinger som alle jentene eller alle guttene i klassen, hele håndballaget, speidergruppa eller tre kompiser som aldri er sammen med noen andre.

Det de ikke skjønner, og som bør få deg til å tenke en ekstra gang, er om sju av ti i klassen er invitert, eller alle kompisene unntatt én eller to.

Det koster så lite å spørre om alle i klassen eller alle i gjengen er invitert. Om alle har noen å gå knask eller knep med eller se en film med eller bare henge med.

Og det betyr så uendelig mye for de små sjelene det gjelder.

Kommentaren har blitt publisert på Dinside også tidligere.

LES OGSÅ:

Slik lager du gelé-mark til halloween
Gratisapper til halloween 2015

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer