Det er bevist: Sola gjør deg glad

Det er så behagelig å sole seg at solbrune mennesker faktisk kan bli avhengige av det.

Listen over behagelige ting vi kan bli avhengige av - og som i tillegg kan være farlige - ble nettopp litt lengre. Amerikanske forskere satt nettopp soling i samme bås som røyking og drikking, melder den kanadiske avisen The Globe and Mail.

Forskerne sier at folk elsker å sole seg, selv om det øker risikoen for å bli solbrent og utvikle hudkreft, fordi man kan bli avhengig av UV-stråler.

- Resultatene viser at en viktig grunn til at folk soler seg er fordi det føles godt, sier professor Anthony Liguori som jobber ved et universitet i North Carolina.

Han sier at de som soler seg kjenner til risikoen, men den ”narkotika-lignende effekten” kan føre til at de fortsetter - og det spiller ingen rolle om det er soling i vanlig sol eller solarium.

- UV-stråler ser ut til å frigjøre endorfiner - et morfinlignende stoff i hjernen som blokkerer smerte, gir nytelse og er blitt satt i sammenheng med noen typer avhengighet, sier professor Liguori.

Studien er publisert i det amerikanske tidsskriftet Journal of the American Academy of Dermatology, og ble gjort på en liten gruppe faste kunder ved et solarium-senter.

I løpet av den seks uker lange perioden ble de tilbudt tre turer til solariumet i uken, men uten at de visste det ble UV-strålene bare sendt ut fra noen av solariumene.

Deltagerne sa konstant at de var i bedre humør etter en time i UV-solariumet enn i solariumet som ikke sendte ut UV-stråler, og hvis de fikk velge valgte de oftere solariumet som sendte ut UV-stråler (selv om det ike var noen annen forskjell på de to).

Professor Liguori sier at deltagernes følelser ikke hadde noe å gjøre med at de kjente seg mer attraktive med brun hud.

Han sier også at de fleste deltagerne sa de ble i dårligere humør dersom de var flere dager uten solarium.

Professor Darrel Riggell fra New York University Medical Center sier dette viser at soling fører til en kjemisk reaksjon i kroppen.

- Det er naturlig å se på soling som en avhengighet, sier han.

- Hvis definisjonen av avhengighet er at det er noe som får deg til å føle deg bra, skader helsen og er vanskelig å slutte med - da kvalifiserer soling.

 

Mozon.no, 15.07.2005