Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

«Det er bare valpefett»

7 av 10 foreldre fornekter egne barns overvekt. - De er blinde, sier norsk ekspert på barnefedme.

Ifølge Folkehelseinstituttet er 15-20 prosent av norske barn i alderen åtte til tolv år overvektige. Mange av foreldrene til disse barna ser ikke hvordan det egentlig er fatt.

Les også: Unge tror de lever sunt

Foreldre undervurderer også helserisikoen overvekten innebærer for barnet, og karakteriserer overvekten som «bare valpefett».

Tror vekten er normal

I en studie utført ved universitetet i Newcastle ble 600 barn mellom seks og åtte år målt og veid. Deretter ble barnas foreldrene intervjuet, melder Daily Mail.

Les også: Barnet blir hva du spiser

Det viste seg at nesten 70 prosent av foreldrene til de barna som var overvektige beskrev datterens eller sønnens vekt som normal.

Dette bekymrer forskerne. De mener fedmeepidemien blant barn og unge bare kan bremses om foreldrene har en realistisk oppfatning av barna sine. Det står enda verre til med britiske barn enn norske, nesten en tredjedel er overvektige.

Les også: Fedmeepidemi blant norske jenter?

Lar seg ikke stresse

Overvekt øker som kjent risikoen for risikoen for kreft, hjertesykdom og diabetes. Dagens barn og unge kan bli de første til å få en kortere levealder enn sine foreldre.

Les også: De ekstra kiloene tar flere år av livet ditt! Se hvor mye.

Mange av foreldrene i studien syntes det var vanskelig å bedømme barnas vekt. Noen sa de ikke lot seg stresse om barnet veide for mye fordi «valpefett var vanlig», og «barn vokser i faser».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre må varsle

Magnhild Pollestad Kolsgaard er klinisk ernæringsfysiolog og leder «Stor & sterk»-prosjektet ved Seksjon for sosialpediatri på Oslo universitetssykehus, Ullevål.

Her får familier hjelp til å takle utfordringene ved barns overvekt, i samarbeid med primærhelsetjenesten.

Les også: Slik blir usunt sunt

Pollestad Kolsgaard kjenner igjen problemstillingene fra den britiske undersøkelsen.

Hun forteller at foreldrene er blitt klar over barnas overvekt når de kommer Ullevål, men mange foreldre er blitt gjort oppmerksomme på problemet av andre, før henvisning. En helsesøster er ofte denne personen.

- Blinde for barnas vekt

- Mange foreldre er litt blinde for egne barns vekt. De har ikke «normaloppfatningen» inne. De sammenligner gjerne barna med søsknene, som kanskje også er overvektige.
Pollestad Kolsgaard mener også at normalen for hva som er en sunn vekt er blitt forskjøvet med den stadig økende overvekten blant barn.

- Det er ikke så vanlig å se ribbein lenger, for å si det sånn, påpeker hun.