Det er aldersgrense på stjerneskudd

Og stor forskjell på hvor gammel du må være for å bruke de store og de små stjerneskuddene.

<b>FORBUDT:</b> Alle stjerneskudd er forbudt for barn under 12 år, mens aldersgrensen for de største stjerneskuddene er 18 år. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
FORBUDT: Alle stjerneskudd er forbudt for barn under 12 år, mens aldersgrensen for de største stjerneskuddene er 18 år. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At fyrverkeri kommer med strenge regler for både salg og bruk, er ikke overraskende. Men det er nok ikke alle som er klar over hvilke aldersgrenser det faktisk er på stjerneskudd.

- Stjerneskudd er nok det foreldre ofte gir til barna, sier Siri Hagehaugen, avdelingsleder i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), til Dinside.

Skal barna bruke stjerneskudd på nyttårsaften, må de være i en viss alder. Og det er høyere aldersgrense på de største stjerneskuddene.

LES OGSÅ: Er det greit å kaste ut juletreet nå?

12 og 18 års aldersgrense

Stjerneskudd kommer i to kategorier etter hvor høy risiko bruken har. Følgende aldersgrenser gjelder kjøp og bruk av stjerneskudd:

  • Kategori 1: De minste stjerneskuddene, med 12 års aldersgrense.
  • Kategori 2: De lange stjerneskuddene, med 18 års aldersgrense.

- Det er egne standarder for disse kategoriene, og stjerneskuddene skal være merket med både kategori og aldersgrense, forteller hun videre.

Frem til 2013 hadde de minste stjerneskuddene 16 års aldersgrense fordi de var underlagt nasjonal godkjenning, men en ny forskrift om pyrotekniske artikler ble tatt i bruk i 2013, som gir felles regler i EU og EØS - og altså 12 års grense.

FORSIKTIG: Bruk stjerneskudd med forsiktighet, uansett alder. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
FORSIKTIG: Bruk stjerneskudd med forsiktighet, uansett alder. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer

LES OGSÅ: Husk at det er aldersgrense på ståbrett - og du kan miste lappen om barna bruker det!

Farlig å få i øynene

Selv om man kanskje tenker at stjerneskudd er relativt ufarlige, kan også disse gjøre stor skade, ikke minst om man får gnister i øynene.

- Ved bruk av stjerneskudd bør barn bruke beskyttelsesbriller, og foreldrene bør være til stede. Glødene i stjerneskudd blir veldig varme, og det kan være veldig farlig å få dem på øynene.

Hagehaugen råder også om å ikke tenne på flere stjerneskudd i samme slengen.

- Tenner man på flere stjerneskudd samtidig, kan man få et kraftig tilbakeslag mot hånda, advarer Hagehaugen.

LES OGSÅ: På Systembolaget i Sverige er det 20 års grense på alle varene!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!