Det er 20-årsgrense på øl og vin hos Systembolaget

Her er de svenske reglene mye strengere enn de norske.

<b>20-ÅRSGRENSE: </b>Det er lett å tro at også 18- og 19-åringer kan handle denne ølen, med omlag 4,5 prosent alkohol. Men ikke i Sverige. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
20-ÅRSGRENSE: Det er lett å tro at også 18- og 19-åringer kan handle denne ølen, med omlag 4,5 prosent alkohol. Men ikke i Sverige. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette må du gjerne skrive om, for det er mange som ikke har fått det med seg! sier en ansatt på Systembolaget i Strømstad til Dinside.

Han har selv sett hvordan unge nordmenn blir lange i maska når betjeningen peker på det store skiltet ved inngangen: «Vi säljer inte alkoholhaltiga drycker till någon under 20 års ålder».

Poenget er enkelt, men ikke selvfølgelig for nordmenn: Absolutt alle alkoholvarer på Systembolaget har 20-årsgrense, mens alkoholvarene i matbutikken har 18-årsgrense.

Beskytter de unge

Systembolaget er Sveriges svar på det norske Vinmonopolet. Alt med større alkoholprosent enn 3,5 må selges gjennom disse statlige utsalgene.

ADVARER: Ifølge betjeningen på dette polet i Strømstad, er det mange nordmenn som ikke er klar over reglene de klistrer på veggen med store bokstaver.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ADVARER: Ifølge betjeningen på dette polet i Strømstad, er det mange nordmenn som ikke er klar over reglene de klistrer på veggen med store bokstaver. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer

Øl på butikken, såkalt «folköl» med maks 3,5 alkoholprosent, kan 18- og 19-åringer kjøpe. Men alt som er sterkere, fra øl til sprit, er utenfor rekkevidde for de yngste.

Dette skal forebygge alkoholrelaterte problemer hos unge svensker.

- Yngre mennesker skades mer av alkohol enn eldre. Og jo tidligere de begynner å drikke, jo større er risikoen for at de får alkoholproblemer senere i livet, forteller pressesekretær Therese Elmgren i Systembolaget til Dinside.

- Skulle aldersgrensa vært 18 år, ville ikke konsumet bare øke blant de som er 18 til 20 år, men også blant deres yngre kamerater på 15-16 år.

Fritt fram på byen

Systembolaget har aldri hatt 18-årsgrense. Tvert i mot: Fra 1955 til 1969 var aldersgrensa 21 år, før den altså gikk ned til 20.

Dette er fortsatt langt strengere enn i Norge, hvor det bare er 20-årsgrense på varer med over 22 prosent alkohol. Samtidig kan man i Sverige drikke hva man vil på byen når man er over 18 år. Altså ikke bare øl med høyere alkoholstyrke, men til og med sprit.

- Fordi det da er tilsyn. Bryter en restaurant reglene gjennom å servere mindreårige eller merkbart berusede, risikerer de å miste skjenkebevillingen, forteller Elmgren i Systembolaget.

Nordmenns kunnskap, eller manglende kunnskap, om den svenske 20-årsgrensa, vil ikke Systembolaget uttale seg om.

Artikkelen ble opprinnelig publisert mars 2015.

LES OGSÅ: Betaler svenskene like mye for dingsene sine som oss?

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!