I begynnelsen av året strømmer regningene inn. Dropper du å betale, kan det bli veldig, veldig dyrt for deg. Foto: COLOURBOX.COM
I begynnelsen av året strømmer regningene inn. Dropper du å betale, kan det bli veldig, veldig dyrt for deg. Foto: COLOURBOX.COMVis mer

Det dyreste du gjør i januar?

Betaler du ikke regningene i januar? Det kan bli dyrt. Veldig dyrt.

Det sies at januar er en tøff måned for lommeboken. Kanskje ble kredittkortet dratt noen ganger for mye før jul, og nå kommer regningene som skal betales.

I tillegg er det mange som venter seg en heftig strømregning som følge av høye strømpriser og høyt forbruk under fjorårets siste måneder.

Om ikke dette var nok, har NRK sendt ut en liten konvolutt til landets tv-tittere med påminnelse om at snart skal halvårsbidraget til statskanalen betales.

Vinduskonvolutt-syken

Om regningene gir deg hodepine, kan det være fristende å ignorere dem. Inkassoselskapet Conecto kaller dette for «vinduskonvolutt-syken», et problem mange som sliter med å betale regninger sikkert vil kjenne igjen.

Problemet er også anerkjent blant en rekke psykologer. Professor i psykologi ved University of Cambrigde, Brendan Burchell, har kommet opp med uttrykket finansfobi, som han mener svært mange mennesker lider av.

I en rapport som ble publisert i 2008 antyder han at så mange som 20 prosent av britene har en negativ emosjonell orientering til sin egen økonomi. Av disse har 10 prosent en unnvikende atferd i økonomiske sammenhenger.

Kan bli dyrt

Administrerende direktør Raimond Pettersen i Bank2, sier han har forståelse for at mange velger å ikke åpne regningene sine, men at det samtidig er svært uheldig for den det gjelder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– At mange gruer seg til å åpne regningene på denne tiden av året er lett å forstå, men å la dem bli liggende kan fort bli veldig dyrt. Resultatet kan bli purregebyrer, inkassokrav, betalingsanmerkninger og skyhøye strafferenter, sier Pettersen i en pressemelding.

Han mener uåpnede regninger som regel er starten på personlige økonomiske kriser.

– Regningene forsvinner ikke selv om man lar være å åpne dem. Det skyldige beløpet vil bare bli større og større etter hvert som det påløper strafferenter og gebyrer og i neste omgang blir det enda vanskeligere å betale. Vi ser daglig eksempler på at dette har vært begynnelsen på alvorlige økonomiske problemer, sier Pettersen.

Her er et eksempel: I begynnelsen av februar må du betale årets første kringkastingsavgift. Dersom du ikke betaler innen forfall må du betale 15 prosent tilleggsavgift av ubetalt avgift. Dersom du ikke betaler i det hele tatt, kan beløpet tvangsinnkreves, noe som vil koste deg 860 kroner ekstra i saksomkostninger. Da blir halvårsavgiften på 1.238,76 kroner plutselig vanskeligere å svelge.

LES OGSÅ: Ikke tilfeldig hvem som er dårlige betalere

Slik rydder du opp

Hvis regningene blir for store å håndtere i januar, bør du sette deg ned og få full oversikt over hva du egentlig skylder, presiserer forbrukerøkonom Christine Warloe fra Nordea.

Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea
Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea Foto: Nordea Vis mer


- Det første du må gjøre er å få oversikt over egen økonomi, hvor mye du skal betale, og hvor mye du ikke klarer å dekke, sier Warloe til DinSide.

Klarer du ikke betale regningene dine, må du selvfølgelig ikke bare putte dem nederst i bunken og late som dem ikke er der.

- Ta kontakt med de aktuelle selskapene med en gang. De fleste er velvillige til å finne en betalingsplan som er overkommelig, sier Warloe.

Hun anbefaler å ta kontakt så tidlig som mulig, gjerne i god tid før forfall. Det viser at du er ute etter å finne en løsning på problemet.

- Enhver bedrift er interessert i å få inn pengene sine. De vil være mest tjent med å få inn litt penger over sikt, enn å ikke få inn noe i det hele tatt. Det kan i tilfelle bli en dyr prosess for dem, forklarer Warloe.

Når du har fått avklart en nedbetalingsplan, bør du finne ut hvilke følger dette vil få for økonomien din fremover.

- Sett opp et budsjett fremover for å finne ut hvor du må kutte for å klare å betjene regningene dine fremover. Det er viktig å komme på rett kjøl så fort som mulig.