Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR advarer mot å miste kontrollen på ferie. Foto: DnB NOR
Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR advarer mot å miste kontrollen på ferie. Foto: DnB NORVis mer

Det blir fort tomt

- Sett opp et feriebudsjett, er rådet til forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Du sitter i ferieparadiset og sjekker saldoen. Plutselig oppdager du at kontonivået er langt under det forventede - eller kanskje kontoen er tom. Din første innskytelse er at ”kontoen min er misbrukt”, men ved nærmere ettersyn ser du at det er du selv som har stått for ”misbruket”.

- Sett opp et feriebudsjett, - og hold deg til budsjettet! er rådet fra Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR.

Forsinkede trekk fra konto

Hun forstår at det er fort gjort å bruke litt ekstra på ferie, men med et høyt ferieforbruk, kan kontoen fort bli tom. Her er hennes råd før ferien:

 • Sett opp et budsjett og hold deg til det.
 • Ta høyde for forsinket belastning av Visa-betalinger. Det kan ta opptil en uke eller mer før pengene trekkes fra konto. Ikke tro at du har mer penger enn du har, men hold kontrollen.
 • Husk at hotell ofte reserverer et større beløp når du sjekker inn for å sikre dekning for regningen. Bruk kredittkort til slike reservasjoner.
 • Husk å holde igjen penger på konto til regninger som har forfallsdato i ferien. Ligger de i nettbanken, er det lett å glemme.
 • Spesielt dette med forsinkede trekk er verdt å merke seg. Noen opplever at mye av ferieforbruket forsvinner fra kontoen lenge etter at de har kommet hjem fra ferie, og kan bli lurt til å tro at ferien ble billigere enn hva som faktisk er tilfellet.

  Noen sparer pengene

  - 13 prosent av befolkningen sier de ikke skal på sommerferie i år, hovedsaklig fordi de skal spare feriepengene. Noen trenger buffer, noen vil nedbetale gjeld og noen vil pusse opp hjemme, sier Sodefjed Jørgensen.

  Hun synes det er dramatisk å kutte hele sommerferien, men oppfordrer personer med dårlig råd, til å tenke seg godt om før kredittkortet trekkes hvis feriekassen går tom.

  - 20.000 kroner i kredittkortgjeld med 20 prosent rente koster deg 1.860 kroner per måned i et år å betale tilbake. Det er godt å kunne gå høsten i møte fri for kredittkortgjeld fra lyse feriedager.

  Se også: Bruk kredittkort på ferie