<b>Benyttet forskriftsfullmakten </B> Justisminister Knut Storberget satte ned inkassosatsene på direkten, uten å gå veien om Stortinget. Foto: Per Ervland
Benyttet forskriftsfullmakten Justisminister Knut Storberget satte ned inkassosatsene på direkten, uten å gå veien om Stortinget. Foto: Per Ervland Vis mer

Det ble billigere inkasso

Justisdepartementet har satt ned inkassosatsene og forlenget fristene.

Publisert
Sist oppdatert

Det har de siste årene vært en god del debatt om inkassosatsene. Relativt høye inkassosatser har gjort det vanskeligere for folk med betalingsproblemer, som har måttet sitte og se på at kravene mot dem har blitt doblet og tredoblet på relativt kort tid, uten at de har hatt mulighet til å gjøre noe med det.

Samtidig har inkassoselskapene hatt til dels meget høy inntjening, ofte uten å gjøre annet enn å la en datamaskin sende ut ett eller to standardbrev.

Flere partier ville sette ned

For bare noen dager siden hadde DinSide en gjennomgang av partienes innstilling til nedsettelse av inkassogebyrene. Den viste at samtlige stortingspartier med varierende styrke hadde gitt inntrykk av at inkassogebyrene var for høye. Rett før valget kommer så Justisdepartementet og setter ned inkassogebyrene. Inkassogebyrene fastsettes i en forskrift med hjemmel i inkassoloven. Justisdepartementet kan med andre ord endre satsene uten å spørre Stortinget.

Satt ned 20 - 50%

For forbrukere vil inkassosatsene synke med tjue til femti prosent. Den vanligste satsen forbrukerne møter, inkassosatsen for mindre fordringer, går ned fra 1.180 kroner til 590 kroner. En som er sent ute med en betaling på f.eks. 2.500 kroner, vil derfor nå møte et inkassogebyr på 23,6% av opprinnelig krav, mot tidligere 47,2%. Det er stadig en sviende straff for å betale for sent, og antakelig stadig godt betalt for å sende et brev eller to. Men det er tross alt litt nærmere rimelighetens verden.

De som skylder penger nå, må imidlertid vente med å dra et eventuelt lettelsens sukk. Endringene trer i kraft fra nyttår.

Inkassobransjen mindre blid

Inkassobransjen leverte tidligere i år en lang høringsuttalelse til forslaget om å sette ned inkassosatsene. Ikke overraskende var de motstandere av dette. De mener nedsettelsen av satsene er så drastisk at det ikke lenger er mulig å foreta inndrivingen på skyldnerens regning. Siden dette skal være forutsetningen for inkassoloven, mener bransjen at Justisdepartementet ikke har anledning til å endre satsene så mye ved å bruker forskriftsfullmakten. Saken krever lovendring, og må opp i Stortinget, mener bransjen.

Men som DinSides rundspørring viser, støttes nedsettelsen aktivt eller passivt av samtlige partier. Det er derfor lite sannsynlig at noen vil kreve stortingsbehandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer