Det billigste mobilabonnementet på ferie

Nå kan du sjekke hvilket mobilabonnement som lønner seg å bruke når du er i utlandet.

Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen
Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen Foto: Richard Mallinson/Jean Scheijen Vis mer


Ringe fra utlandet

Vi har med jevne mellomrom henvendelser fra lesere som lurer på hvilket abonnement som er billigst å bruke i utlandet. Nå har Post- og teletilsynet lansert en ny tjeneste som gir deg oversikten på sine nettsider telepriser.no.

Begrenset tjeneste

Det er imidlertid litt for tidlig å la champagnen flomme i strie strømmer. Listen over tjenestens begrensninger er lang. Foreløpig kan du nemlig kun sjekke priser for ni land: Sverige, Danmark, Frankrike, Hellas, Italia, Nederland, Spania, Storbritannia og Tyskland.

Alle eropeiske og vestlige land. Glem Thailand, India, Pakistan, Afrika, USA. Glem alt som er utenfor Europa, og glem alle øst-europeiske land. To av våre nordiske naboland, Finland og Island, er heller ikke med i oversikten.

Teleprisers "mobil i utlandet"-tjeneste tar heller ikke hensyn til hvilket nettverk man knytter seg på i utlandet. Prisen på de ulike tjenestene varierer jo fra nettverk til nettverk, for eksempel prisen for å sende MSN hjem; 2000-årenes populære postkort.

Kalkulatoren tar høyde for innkommende samtaler, men unngår problemstillingen om hvilket abonnement som lønner seg å ha i Norge når en ringer mye til utlandet - fra Norge. Det er heller ikke mulig å sjekke samtidig hvilket abonnement som lønner seg om en reiser mye til Spania og Frankrike - og litt til Storbritannia og Sverige. Nyere mobiltjenester, som wap og TV-overføring, er heller ikke med i oversikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisstrukturen er rett og slett for komplisert.

Bytte mobil for en uke av gangen?

Ikke overraskende kommer kontantkortene dårligst ut i prissammenligningene på telepriser.no. Det er altså ikke noe poeng å bytte til et kontantkort for en uke, fordi dette blir dyrere.

Mangel på kobling mellom priser på mobiltellerskritt i utlandet, og kostnaden ved abonnementene her hjemme henger heller ikke på greip. Skal en bytte abonnement hver gang en skal en uke på ferie? Flere av abonnementene som gjør det bra i prissammenligninger krever 12 måneders binding. Så hva om du velger et abonnement som lønner seg i Tyskland i høstferien, men som er dyrest i Spania i vinterferien? Vinningen går lett opp i spinningen.

Det er dessverre også slik at all vår erfaring tilsier at det lett oppstår problemer når en skifter abonnement. Det skjer enten for tidlig, eller for sent (og hva er poenget da?), en mister forbindelsen et par dager. Er dette noe du ønsker å oppleve på ferie? Å bruke opp alt du sparer på å ringe mobiloperatøren hjemme i Norge slik at du får summetonen tilbake?

Et skritt i riktig retning

Slik det er nå, er mobil i utlandet en ren ferie-tjeneste. For de såkalte Syden-pensjonistene som tilbringer flere måneder i året i utlandet vil det nok lønne seg å ha et eget abonnement i det landet det gjelder. Alle med bedriftsabonnement faller også utenfor denne ordningen.

- Men er vi virkelig så mye på ferie at vi lar det påvirke vårt valg av mobiloperatør? Nei, vil vi påstå. De få det eventuelt gjelder som reiser så mye at dette vil være relevant, har råd til å betale den ekstra hundrelappen det vil koste dem å ha et dyrere abonnement.

Nytteverdien er kanskje størst der en familie er på tur, og familiemedlemmene har ulike abonnementer. Her kan en finne ut hvilket abonnement som er billigst i det aktuelle ferielandet, og spare noen hundrelapper på en toukers ferie om en velger å kun bruke dette abonnementet. Ingen store summer, men det kan dekke en middag i et rimelig ferieland.

Alle begrensningene til tross: Dette er likevel et skritt i riktig retning. Vi håper Post- og teletilsynet vil bygge videre på denne tjenesten, slik at den til slutt vil kunne være til reell nytte for forbrukerne.

Det billigste mobilabonnementet på ferie


Billigst i Norge

Har du det mobilabonnementet som er mest lønnsomt med ditt ringemønster? Du kan spare mye på å være dine mobilvaner bevisst, og bytte til det abonnementet som er billigst for nettopp deg.

DinSides Mobilkalkulator

Relaterte artikler:

Smart mobilbruk på ferie
EU vil ha lavere ringepriser
Dyrere utenlandssamtaler frem til neste sommer