Det beste nødnummeret

I enkelte situasjoner er det ett nødnummer som danker ut de andre.

<b>Tast 112:</b> Det blir favorisert foran de andre nødnumrene. Foto: Kristina Picard
Tast 112: Det blir favorisert foran de andre nødnumrene. Foto: Kristina Picard Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren byr på andre utfordringer både til havs og til lands. Hva gjør du hvis det går galt?

I bestemte situasjoner vil du ha bedre mulighet til å nå frem ved å ringe nødnummer 112, enn ved å velge et av de andre nødnumrene, opplyser Post- og Teletilsynet.

I Norge er vi opplært til at 110 er til brannvesenet, 112 til politiet og 113 til ambulanse, men 112 er det sikreste kortet dersom du må ha rask hjelp.

Dette gjelder spesielt hvis du mangler mobildekning fra din operatør, eller hvis du mangler SIM-kort eller penger på kontantkortet. Forutsetningen for å kunne ringe er imidlertid at det finnes operatører med mobildekning i området.

>>>Dette nummeret er også godt likt

Kan brukes i Europa

112 kan også benyttes som nødnummer ved reise i alle EU/EØS-land.

Ringer du 112 i Norge, kommer du først til politiet, som eventuelt kan videreformidle samtalen til 110 eller 113, og i bestemte situasjoner har du bedre mulighet til å komme frem ved å ringe 112.

Gjenkjenner KUN 112

Årsaken til at 112 har fått fortrinnsrett, er at mobiltelefonene inneholder en programvare som kalles "Emergency Call Setup". Denne sørger for at det er mulig å ringe 112 selv om du skulle mangle mobildekning fra din operatør, eller at SIM-kortet ikke virker.

Men som nevnt over: Forutsetningen for at du kan ringe er at det finnes en annen operatør som har mobildekning der du befinner deg.

Programvaren gjenkjenner bare nummeret 112, så derfor er dette nødnummeret helt klart det du bør forsøke dersom du trenger rask hjelp. Nødnumrene 110 og 113 blir av mobiltelefonen betraktet som ordinære telefonnumre, og vil derfor ikke fungere på samme måte.

Deler av denne artikkelen ble publisert på DinSide første gang i november 2010.