Det beste juleølet 2011 får du på Rema 1000

Grans bryggeri stikker av med en overraskende seier i årets store test av juleøl.

Årets beste juleøl er kåret. Foto: Per Ervland
Årets beste juleøl er kåret. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag morgen fylles de aller fleste butikkene og polutsalgene opp av flasker med juleøl. Da er den offisielle salgsstarten i gang for julens ølbrygg, men for at du skal slippe å drikke deg gjennom dårlige og middelmådige dråper, har DinSide funnet ut hvilke flasker som smaker best.

I et samarbeid med Bryggeriforeningen og Norske ølvenners landsforbund (Norøl), har DinSide blindtestet 51 typer norsk juleøl, for å kåre landets beste juleøl 2011.

Grans bryggeri stikker av med seieren med sitt Grans Julebrygg, som allerede er å finne i Rema 1000-butikker landet over.

- Ølet har alle de kvalitetene vi ønsker fra et juleøl, konkluderer testpanelet.


Overraskende seier

At Grans Julebrygg vinner hele testen er overraskende av to grunner. Først og fremst er det sjelden et butikkøl stikker av med høyest poengsum i en slik test. De to siste gangene DinSide har kåret beste juleøl, er det sterkøl som har stikket av med seieren.

Det er også spesielt at det nettopp er Julebrygget som Grans får heder og ære for. Forrige gang DinSide testet juleøl, fikk nemlig flasken med julebrygg nær sagt slakt av dommerne. Grans må altså ha gjort mye riktig de to siste årene, for denne gang var ikke dommerne i tvil om at ølet smakte godt. Rettelse: Smakte best.

- Ølet har en god aroma, det er fyldig, og har en særegen julekarakter. Det gir en god munnfølelse, det føles ikke flatt, men er godt balansert, sier sjefsdommer Bent Engen.

Han legger til at ølet er kraftig til å være et butikkøl og har mye smak.

- Det vil fungere godt mot standard, norsk julemat. Den har en såpass egenkarakter at den også godt kan nytes uten mat, sier Engen.

Var redd for slakt

Jubelen sto i taket da DinSide ringte Grans bryggeri, for å fortelle den gode nyheten.

- Fy filler’n, nå skalv jeg littegran da du ringte, jeg var redd for at dere kom til å gi oss totalslakt, sier administrerende direktør Morten Gran i Grans Bryggeri til DinSide.

- Men dette er veldig hyggelig, det er litt som julaften for oss akkurat nå, legger Gran til.

Gran sier de har fulgt den samme oppskriften som tidligere år, men at bryggeprosess og råvarer antageligvis har gjort årets utgave ekstra god.

- Vi har stort sett fulgt samme oppskrift som tidligere år, men det er klart at - akkurat som med vin - finnes det gode og dårlige årganger. Her spiller alt fra råvarer til bryggeprosess inn i det ferdige resultatet, forklarer Gran.

Slik ser det ut når dommerne får servert sine smaksprøver. Vår juleøltest er naturligvis en ekte blindtest, der ølen blir skjenket i glassene ute av syne for dommerne.  Foto: Per Ervland
Slik ser det ut når dommerne får servert sine smaksprøver. Vår juleøltest er naturligvis en ekte blindtest, der ølen blir skjenket i glassene ute av syne for dommerne. Foto: Per Ervland Vis mer


Flere gode øl

Det var ikke bare Grans Julebrygg som fikk god omtale av dommerpanelet. Hansa Julebrygg stakk også av med terningkast seks fra dommerne, og ble beskrevet som et spennende, fyldig og godt juleøl.

For vante juleøldrikkere er nok klassen for tradisjonell, norsk juleøl mest spennende. Dette er øl du må kjøpe på Vinmonopolet. I denne klassen var det Berentsens julefnugg, som ble kåret til det beste ølet. Julefnuggen ble forøvrig kåret til best-i-test forrige gang DinSide testet juleøl.

I klassen spesialøl, ble det delt ut mange høye poeng. Aller best smakte Ringnes sin Julebokk, som måler hele 9 volumprosent alkohol. Elsker du sterkt juleøl, bør du prøve deg på Berentsens Stellinger Divum, som måler hele 19 prosent alkohol. Denne passer nok ikke for alle, og dommerne var svært delt i om dette var et godt juleøl eller ikke.

I klassen for alkoholfrie øl, var det Santa Clausthaler som fikk best kritikk. Ølet når ikke like høyt opp som de beste alkoholholdige ølene, men er fortsatt et godt alternativ til julematen.

Øltesterne i aksjon. Loff og vann må til mellom ølglassene. Foto: Per Ervland
Øltesterne i aksjon. Loff og vann må til mellom ølglassene. Foto: Per Ervland Vis mer


Slik er testen utført

Testen ble utført i løpet av uke 43, 2011, og ølet ble servert i Bryggeriforeningens lokaler.

Seks øltestere fra interesseorganisasjonen Norøl har smakt seg gjennom de forskjellige ølsortene. Øltesterne har lang erfaring og stor interesse for øl, og flere av dem har i tillegg lang fartstid som øldommere.

Grans Julebrygg fra Grans bryggeri er årets juleøl 2011.
Grans Julebrygg fra Grans bryggeri er årets juleøl 2011. Vis mer


Ølet ble skjenket i et separat rom, slik at dommerne ikke skulle se hvilket øl som ble servert. Det eneste dommerne viste på forhånd, er hvilken kategori ølet tilhører (for eksempel alkoholfritt). Ølet ble servert i rene glass, for at smaken ikke skulle forringes.

Dersom det var mistanke om feilskjenking eller feil på flasken, ble et nytt glass servert.

Det er fortsatt en god stund igjen til jul, og alle bryggeriene har ikke klart å levere øl i tide til testen.

DinSide retter en stor takk til Bryggeriforeningen og Norøl, som har hjulpet til med organiseringen årets store juleøltest.