Designersolbrillene billigst på nett

Vil du nyte livet i sommer bak svære plastrammer av den eksklusive sorten, er sjansen stor for at du ønsker deg et par signert Gucci, Armani, Prada, Cavalli, Prada eller Valentino... Det er kanskje ikke så rart, da, at en må droppe dotcom og dotcodotcuk, og peke nettleseren mot dotit for å finne de aller beste tilbudene.

Designersolbrillene billigst på nett

 1. Priser og forutsetninger


Tips fra leser

Æres den som æres bør. Tidligere denne uken ble vi tipset av en av våre lesere om at det kunne være mye å spare på å kjøpe merkesolbriller på internett. Selv hadde han opplevd å finne briller som var oppimot tre ganger dyrere i butikk enn på nett.

Vi bestemte oss for å sjekke denne påstanden nærmere ut, og teste priser på et utvalg solbriller fra reiseredaksjonens solbrillespesial. I tillegg til å sjekke et par av de anbefalte nettbutikkene tok vi stikkprøver i ulike europeiske land, i tillegg til USA. Og konklusjonen er klar: De billigste designersolbrillene kjøper du på nett.

Du kan spare mye på å kjøpe solbriller på nett, dersom du ønsker deg ett av disse parene... Vis mer


Det er imidlertid ikke likegyldig hvilken vei du lar musepilen peke. For de aller billigste brillene må du vende nesen sørover, og besøke en italiensk nettbutikk.

Det holder heller ikke å bare se på summen som oppgis på nettstedene. De fleste nettbutikkene tar omtrent en hundrelapp for frakt, og i tillegg må du legge til 25 prosent moms (pluss eventuell toll og gebyrer).

Vi sjekket prisene på tre ulike italienske brillenettbutikker, mot veiledende norske priser.

Trykk her for å se prisforskjellene!

Spar opptil 50 prosent

Vår pristest viser at du kan spare over 40 prosent på å handle briller på nett, mot å kjøpe dem i ordinære butikker i Norge. (Eventuell toll og gebyrer ikke inkludert.)

Ironisk nok er moralen: jo dyrere briller du kjøper, dess mer er det å spare, også i prosenter. De billigste brillene vi så på, pilotbriller fra Ray Ban, var faktisk aller dyrest å kjøpe fra det nettstedet som kom best ut av pristesten totalt sett Atelier Ottico. Likevel: Du kan spare omtrent en tusenlapp om du kjøper Dior-briller fra denne butikken.

Går vi over i den dyreste

Men det er altså ikke likegyldig hvor du handler. Av alle stedene vi var innom, kom de italienske nettbutikkene klart best ut på pris. Vet du om noen andre råbillige nettbutikker der en kan kjøpe solbriller, skriv gjerne inn i debatten.

Vil du betale 1.300 eller 2.300 kroner for å bli brillefin som Bono? Ill.foto: Brad Barket/Getty Images Vis mer


På de britiske nettstedene kunne prisene til forveksling se omtrent like ut, eller ørlite billigere enn, de italienske prisene. Her er det imidlertid viktig å holde tungen rett i munn: Her er det pund, og ikke euro som gjelder, og du får langt flere euro enn pund for kronene.

I skrivende stund, 11. april, får du 12 euro eller 9 britiske pund for 100 norske kroner. Eller for å snakke i solbriller: Ett par flunkende nye Marc Jacobs solbriller til 135 pund - eller 135 euro - vil koste deg henholdsvis 1.552 eller 1.082 kroner før moms. Etter momsen er lagt til blir forskjellen enda større: Brillene koster deg 1.940 kroner i Storbritannia og 1.352 kroner i Italia. (Og i Norge må du ut med godt over 2.000 kroner.)

Enda dyrere over dammen?

Om det blir dyrere å kjøpe briller på nett om en reiser over den engelske kanalen fra kontinentet til Storbritannia, var designbrillene vi fant i amerikanske nettbutikker gjennomgående dyrest.

For eksempel har alle de eksklusive varemagasinene som har åpnet nettbutikker, som Bloomingdale's, Macy's, Neiman Marcus eller Sak's Fifth Avenue, priser som med moms og frakt iberegnet ligger på nivå med eller over de norske forretningene. Men også de såkalte "billignettstedene" skuffer denne gangen: med et par hederlige unntak ligger prisen gjennomgående et godt stykke over den de italienske nettbutikkene tilbyr.

Det de amerikanske nettbutikkene imidlertid kan være gode på, er å få fatt i både eldre modeller, og modeller du ikke finner i norske butikker, enten fordi de er utsolgt, eller fordi de rett og slett ikke tas inn. Det er også her vi fant det beste utvalget av de amerikanske modellene, som for eksempel briller fra Calvin Klein, Juicy Couture eller DKNY.

Tre smarte tips til slutt

 1. Omgå adresseproblemet
  Har du funnet en nettbutikk du må ha adresse i USA for å handle i? Det finnes en løsning, men det koster. Likevel: Det kan være verdt det, om du finner en helt unik vare du ikke får fatt i her hjemme. Løsningen er et firma som heter JetCarrier, som gir deg adresse, og frakter varene hjem til deg.

  Her kan du lese mer om JetCarrier

 2. Fake eller fakta
  Det kan være litt risikabelt å handle på internett. En ting er om forhandleren faktisk sender deg varen, en annen ting er om det du får er ekte vare. Noen ord er verd å merke seg. Er noe "so Dior", "Versace-like" eller "very Gucci" er det lite trolig at du får ekte vare hjem i posten.

  Les også: Slik unngår du nettpiratene

 3. TollgrensenSelv om sjansen er liten for at du finner designerbriller til under den magiske 200-kronersgrensen, kan det jo hende du finner en billig kopi du har lyst på. Det er flust med nettsteder som selger billige kopier, vi liker spesielt AsSeenOnScreen.com. Det er kan imidlertid være greit å vite at Tollvesenet bruker egen kurs når de vurderer om det blir moms og spedisjonsgebyr - så det er ikke sikkert at dagens kurs er gjeldende. En oversikt over ukens valutakurser finner du på www.toll.no.

  Trår du feil her kommer moms og spedisjonsgebyr selv om det kun er en ørliten desimal som vipper verdien over 200-kronersgrensen.

Les mer om netthandel:

Her kan du lese alt om å handle på nett
Og her kan du lese om hvordan du kan omgå moms om du skal "på harrytur" i nærmeste fremtid.

Vi har brukt DinSide Reises Valutakalkulator til alle omregninger. Priser er innhentet 11. april 2006.