Derfor vokser ikke norske lønninger de neste årene

Spises opp av prisveksten.

<b>INGEN LØNNSVEKST:</b> Det du kan forvente av lønnsøkninger fra jobben, vil etter alt å dømme bli spist opp av prisveksten de neste årene. Foto: COLOURBOX
INGEN LØNNSVEKST: Det du kan forvente av lønnsøkninger fra jobben, vil etter alt å dømme bli spist opp av prisveksten de neste årene. Foto: COLOURBOX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At den norske økonomien ikke lenger går så det griner, er det ingen tvil om: Prisen på olje har falt og arbeidsledigheten øker. Også den kraftige lønnsveksten vi har sett de siste 10-15 årene er historie.

Etter alt å dømme vil nemlig de neste årene preges av en lønnsvekst lik null, eller være svært begrenset, tror ekspertene.

Minimal lønnsvekst


Da DNB Markets la fram sin halvårsrapport i august, hvor også anslag for norsk valutakurs ble lagt frem, kunne de vise til en forventet lønnsvekst som ikke har vært tilsvarende lav siden 1935.

«Etter at den oljefyrte boomen i norsk økonomi gav mange år med reallønnsvekst godt over gjennomsnittet, er vi nå i en periode der reallønnsveksten er lavere», påpeker DNB Markets, og anslår en reallønnsvekst, der man tar høyde for prisveksten, på 0,8 prosent i snitt til og med 2018.

SSB bekrefter tendenser

MINDRE Å RUTTE MED: Lønnsøkningen spises opp av prisveksten. Foto: BERIT B. NJARGA
MINDRE Å RUTTE MED: Lønnsøkningen spises opp av prisveksten. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Også SSB, som la fram sin økonomiske analyse 3. september, har tilsvarende anslag for lønnsutviklingen. De skriver at de forventer at den nominelle lønnsveksten blir vesentlig lavere i de kommende årene enn det vi har vært vant med i Norge.

Samtidig legger de til grunn av prisveksten blir noe lavere en lønnsveksten, og at vi derfor får en økt reallønn på rundt 0,5 prosent i år, uendret i 2016 og opp med rundt 1 prosent i 2017 og 2018.

Glem sparekontoen

Den økonomiske situasjonen påvirker også som kjent det norske rentenivået, på godt og vondt. Og SSB forventer et fortsatt lavt rentenivå de neste årene, inkludert på boliglån.

En tilsvarende lav rente på sparekontoer gjør at sparing på konto fort kan bli et tapsprosjekt. Som Dinside har skrevet tidligere, vil en prisvekst som er høyere enn sparerenta, gjøre at du faktisk taper på sparepengene dine.

Det kan derfor lønne seg å se på andre alternativer til den tradisjonelle sparekontoen.