- Sjekk leveringsvilkårene, er rådet fra Forbrukerombudet. Men du bør også vite forskjellen på de ulike fraktselskapene. (Bildet er en montasje.) Foto: Per Ervland/Colourbox.com
- Sjekk leveringsvilkårene, er rådet fra Forbrukerombudet. Men du bør også vite forskjellen på de ulike fraktselskapene. (Bildet er en montasje.) Foto: Per Ervland/Colourbox.comVis mer

Derfor vil du ha varen på døren

- Vi belaster ikke mottaker for arbeidet vi gjør med å fortolle.

DinSide mottar stadige henvendelser fra lesere som blir overrasket og tidvis sjokkerte over hva det koster å innføre en vare til privat bruk til Norge. I noen tilfeller er det momsregelen og eventuelle tollavgifter til staten som irriterer, men i stadig flere av tilfellene dreier det seg om gebyrene speditørene tar for å gjøre jobben.

Som i dette tilfellet da speditøren og fraktselskapet DHL tok nesten 50 prosent ekstra for å fortolle en vare som ikke er tollbelagt.

>>>Les saken

Tar ikke betalt av mottaker ...

Handler du på nett fra utlandet, har du antakelig oppdaget at du er prisgitt den speditøren nettbutikken har valgt for utsendelse til Norge. Bare i noen tilfeller får du velge forsendelsesmåte eller fraktselskap.

Og regningene du får fra speditørene, kan variere i størrelse. Noen ganger svir den ekstra mye, andre ganger blir den derimot overraskende billig. Dette skjer for eksempel når du får varer levert av speditøren FedEx Express.

Hvorfor er det slik?

- Vi tilbyr en dør til dør-tjeneste og belaster ikke mottaker for arbeidet vi gjør med å fortolle, opplyser FedEx' avdeling i Norge.

Merk at dette først og fremst gjelder for privatpersoner.

Når butikken du handler av benytter FedEx Express, er det butikken som betaler for eventuell fortolling og fortollingsgebyr. FedEX krever bare inn den lovpålagte momsen på 25 prosent og et såkalt ansvarsgebyr på 80 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Venter du på en pakke? Les dette!

... Men frakten kan bli dyrere

Fordi butikkene som tilbyr deg varene levert til døren med FedEx, betaler for toll og tollbehandling, tar de ofte litt mer betalt for selve frakttjenesten. Dette kan imidlertid variere.

Det er opp til hver enkelt butikk hvor mye av fraktkostnadene de vil spandere. Du kan derfor oppleve å få fri frakt på en vare og likevel få den levert på døren - uten at fortollingsgebyr og andre uforutsigbare kostnader kommer på toppen.

I motsatt fall vil du se at transporten av varen ofte blir billigere dersom du benytter en speditør som tar et fortollingsgebyr til slutt. Hva som blir den endelige sluttsummen, må du selv regne på. Dette er imidlertid ikke bare enkelt.

Toll eller moms? IMPORTKALKULATOREN gir deg svar

Be om et skriftlig regnestykke

- Når du handler i en nettbutikk, skal butikken gi fullstendig informasjon om fraktkostnader, toll og moms. Dette skal være med på å skape en konkurranse også på fraktbiten av netthandelen, sier Lars Grøndal, fagleder i Forbrukerombudet.

Lars Grøndal er fagleder i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet
Lars Grøndal er fagleder i Forbrukerombudet. Foto: Forbrukerombudet Vis mer


Han opplever at mange forbrukere tar disse kostnadene med i betraktningen når de velger hvilken butikk de ønsker å handle fra. Reglene om fullstendig prisinformasjon gjelder for hele Europa.

- Norske regler gjelder også utenlandske selskaper hvis virksomheten deres retter seg mot nordmenn, sier Grøndal.

De gjelder imidlertid ikke for en tilfeldig amerikansk nettbutikk som tilbyr å sende varen til Norge, men som ikke markedsfører seg mot nordmenn.

- Ta kontakt med nettbutikken per e-post og be om et tydelig regnestykke dersom det ikke kommer frem under bestillingen, er Grøndals råd til forbrukere som handler fra utlandet.

- Da får du avklart den usikkerheten, og du har også skriftlig dokumentasjon i din e-postboks hvis det oppstår problemer i etterkant.

Fortollingsgebyr selv uten toll?

Både FedEx og Grøndal i Forbrukerombudet minner om at begrepet fortollingsgebyr brukes uansett - enten det er snakk om tollbelagte varer eller ikke.

Fortollingsgebyret er i de fleste tilfeller et momsgebyr, altså et gebyr speditøren tar for å innrapportere varen til Tollvesenet.

DinSide vil fortsette å sammenligne prisene på innførsel av varer. Følg med!

Har du gode eller dårlige erfaringer med speditører? Tips oss på okonomi@dinside.no