Derfor vaksinerer de fortsatt

Svineinfluensaen er ikke aktiv i Norge nå, men likevel kan du vaksinere deg. Hvorfor?

Folkehelseinstituttet følger nøye med på situasjonen i verden og vil komme tilbake med anbefalinger om videre vaksinasjon dersom det skulle bli behov for det. Foto: Colourbox.com
Folkehelseinstituttet følger nøye med på situasjonen i verden og vil komme tilbake med anbefalinger om videre vaksinasjon dersom det skulle bli behov for det. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Epidemien med den nye influensa A(H1N1) er ikke aktiv i Norge nå. Hovedbølgen av pandemien er over og det er svært lite influensaaktivitet for øyeblikket. Totalt er det blitt distribuert cirka 3 328 000 vaksinedoser i Norge.

Les også: Totalt ti døde etter influensavaksine

Likevel ber Folkehelseinstituttet (FHI) kommunene om å opprettholde et vaksinasjonstilbud fram til påske, som en gang i uken ved helestasjoner og vaksinasjonskontor. Det er med andre ord fremdeles ikke for sent å vaksinere seg.

Les også: Bør friskuser vaksinere seg?

Begrunnelsen: Kan komme tilbake

Samtidig ber FHI kommunene om å ta vare på restlagrene av pandemivaksinen. For det kan bli aktuelt å tilby pandemivaksine igjen til høsten, melder FHI.no.

Les mer: En vaksinedose er nok

Det blir neppe nye epidemier med svineinfluensa over sommeren, så lenge det ikke oppdages store uvaksinerte grupper eller at viruset endrer seg og blir mer smittsomt, men neste vinter kan H1N1 bli den viktigste influensavarianten.

- Det europeiske senteret for sykdomsforebygging og – kontroll (ECDC) sier at viruset trolig sprer seg langsomt til våren og sommeren og så kommer sterkere tilbake når vinteren kommer til den nordlige halvkulen, meldte NTB nylig.

Folkehelseinstituttet følger nøye med på situasjonen i verden og vil komme tilbake med anbefalinger om videre vaksinasjon dersom det skulle bli behov for det.

Her er lesernes spørsmål om svineinfluensa

Som reisevaksine

Myndighetene mener det fremdeles er fornuftig å ta svineinfluensavaksinen, Pandemrix, som reisevaksine, uansett hvor man skal oppholde seg. Men igjen vil dette bli vanskeligere å få til etter påske, da det er både dyrt og upraktisk, blant annet fordi vaksinen kommer i tidoseglass der alle dosene må brukes innen 24 timer.

Slik pleier du en influensasyk

Det var i juni i fjor at Verdens helseorganisasjon (WHO) erklærte at H1N1 hadde forårsaket en pandemi, den første på 40 år. Hittil har WHO bekreftet 16 226 dødsfall etter sykdommen, men man antar at dødstallet er enda høyere siden mange som døde aldri ble diagnostisert eller testet for viruset.

Les alt om svininfluensa på Pandemi.no, som er myndighetenes nettside om pandemisk influensa.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!