Derfor stinker du

Forskerne mener å ha funnet en overraskende forklaring.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du ergrer deg over sidemannens kroppslukt. Men visste du at det er din egen nese som har skylden?

Nå mener nemlig forskere at de har forklaringen på hvorfor en svett mann kan lukte som vanilje for noen, som urin for andre eller ikke noe i det hele tatt for enkelte.

For det er ett enkelt gen som har skylden for hvordan vi merker kroppslukt, ifølge amerikanske forskere.

- Dette er første gang at menneskelige luktereseptorer knyttes til hvordan vi opplever dufter, sier Hiroaki Matsunami ved Duke University i North Carolina, ifølge Reuters.

Les også: Vil ha sex med svette menn

Duftende kjønnshormoner
I studien fokuserte Matsunami og andre kolleger på to kjemikalier, androstenon og androstadienon. Disse dannes når kroppen bryter ned henholdsvis det mannlige og kvinnelige kjønnshormonet og utsondres blant annet i urin.

Stoffet finnes også i svette hos både menn og kvinner, men har en høyere konsentrasjon hos menn. Og hvordan man oppfatter lukten har mye å gjøre med variasjoner i luktereseptorer, eller i genet OR7D4, hos den enkelte.

Lars-Gösta Dahlöf, dosent i psykologisk sexologi ved Göteborgs universitet, er også kjent med denne sammenhengen mellom genet og dufter.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer


1.000 luktereseptorer
- Dette genet for bestemte duftereseptorer som vi har, kan opptre i ulike varianter. Det bestemmer hvordan man oppfatter lukter og også om man synes noe lukter svette, vanilje eller ikke noe i det hele tatt, sier han til DinSide Helse.

Ifølge Dahlöf har mennesket rundt 1.000 luktereseptorer i nesen, som sanser forskjellige lukter og kjemikalier. En lukt knyttes vanligvis til en tilsvarende reseptor før informasjonen bearbeides i hjernen.

Les også: Sex-spray skal gi deg draget

Sex-signal hos griser
For å finne ut hvordan dette bestemte ”luktegenet” varierer hos den enkelte, fikk de amerikanske forskerne rundt 400 frivillige til å inhalere de to stoffene og beskrive hva de luktet. Deretter tok de blodprøver hvorpå DNA-et ble sendt til laboratorieundersøkelser.

Etter analysene klarte forskerne å knytte genetiske variasjoner til spesifikke oppfatninger om lukt.

- Mange teorier som går på forskjellige oppfatninger av duft, fokuserer på kultur, erfaringer og hukommelse. Våre resultater viser imidlertid at den enkeltes gener også er viktig, sier Matsunami.

Likevel er det fremdeles uvisst hva rollen til androstenon er hos mennesker. Men griser bruker hormonet som et kraftig signal for sex, for å sette grisen i riktig humør. Matsunami håper deres videre forskning vil bidra til å forklare hvordan lukten av androstenon og androstadienon kan påvirke sosial og seksuell atferd hos mennesker.

Les også: Lukten av sex