Derfor sovner menn etter sex

Lyden av rolig snorking er blant det mest irriterende kvinner vet om, spesielt om det er rett etter en lidenskapelig runde i sengen.

Engelske forskere har nå en forklaring på hvorfor menn har en tendens til å duppe av etter sex. Det har tydeligvis ikke noe med at de ønsker å unngå kosepraten med dama, de er rett og slett bare utslitt.

- Selv om de fleste kvinner blir frustrert av at deres mannlige partner bare snur seg rundt og sovner etter sex, kan man egentlig ikke skylde på mennene, mener den engelske doktoren Neil Stanley fra University of Surrey.

- Mennesker er den eneste arten hvor sex og søvn har en sammenheng. Det finnes faktisk vitenskapelig bevis på hvorfor menn blir trøtte etter sex, fortsetter Stanley.

Fysisk utslitt
- Blodstrømningene etter sex tapper musklene for energiproduserende glykogen, noe som fører til at menn føler seg fysisk utslitt, sier Stanley.

Menn har større muskelmasse enn kvinner og blir derfor fortere slitne etter sex. Dette er en av grunnene til at menn sovner raskere etter sex enn kvinner.

Av de rundt 10.000 voksne som deltok i undersøkelsen sa 80 prosent av mennene at de følte seg mer avslappet og falt lettere i søvn etter sex, sammenlignet med 46 prosent av kvinnene.

Men fortvil ikke. Det finnes råd for de kvinner som ønsker en våken mann etter en hyrdestund.

- Ha sex utenfor soverommet, vekk fra det rommet man forbinder med søvn. Og lytt gjerne til musikk du ikke sovner av, sier Stanley.

Hvis dette ikke funker finnes det flere gode råd. Man kan for eksempel snakke om sex.

- Snakk om det dere liker, og det som gjør dere kåte, men unngå negative ting, sier Stanley.

For de mer eventyrlystne kan videofilming være en fin ting. Da har du noe å se på etter at du har hatt sex, i tillegg til at du holder deg våken.

Mozon.no, 18.02.2005