Derfor smilte Mona Lisa slik

Mona Lisas smil kom av høye kolesterolverdier.

Det fascinerende smilet til Mona Lisa skyldes veldig høye kolesterolverdier, ifølge en medisinsk ekspert som har studert berømte figurer i renessansekunsten.

Det er ansiktsutrykket til Mona Lisa som har gitt maleriet sin posisjon i kunstverdenen, skriver Telegraph.co.uk. Og uttrykket hennes viser tegn til opphopninger av fettsyrer rundt øynene, ifølge Vito Franco ved universitetet i Palermo.

Marfan syndrom

Den italienske forskeren sier at modellen i oljemaleriet hadde xanthelasma - en opphopning av kolesterol under huden - i øyehulen, og en fettcyste.
Det tyder på et veldig høyt nivå av kolesterol hos modellen, som noen tror er Lisa del Giocondo fra Firenze, som giftet seg med en handelsmann i klær og silke.

Franco påstår også at han har identifisert en bindevevssykdom som heter Marfan syndrom i to andre renessanseportretter; i Botticellis «Portrait of a Youth», som henger i National Gallery of Art i Washington, og modellen for Parmigianinos «Madonnaen med den lange halsen».

Kjente malerier

Diagnose til Michelangelo

Franco uttalte til den italienske avisen La Stampsa at folket avbildet i kunsten kunne fortelle om den sårbare menneskeligheten, uavhengig av bevisstheten til kunstneren. Han la også til at han mente at Michelangelo trolig led av et overskudd av urinsyre, på grunn av måten Raphael malte ham i forgrunnen i bildet «The School of Athens.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette var ifølge muligens fordi kunstneren bare levde på brød og vin mens han arbeidet med det sixtinske kapell.