Juleøl fra CB på flaske var det beste juleølet i vår test. Samtidig ble det samme ølet på boks slaktet. Norøl mener noe kan ha skjedd ved tapping, transport eller lagring, som har påvirket ølet negativt. Foto: Per Ervland
Juleøl fra CB på flaske var det beste juleølet i vår test. Samtidig ble det samme ølet på boks slaktet. Norøl mener noe kan ha skjedd ved tapping, transport eller lagring, som har påvirket ølet negativt. Foto: Per ErvlandVis mer

Derfor smakte ikke ølet likt

Skyldes ikke emballasjen.

I DinSides test av juleøl som selges i butikk, fikk øl som i utgangspunktet skulle smake likt, svært forskjellige testresultater. Ikke minst gjaldt dette testvinner CB, som fikk høyest score på sitt juleøl på flaske. Derimot fikk boks-juleølet fra CB ett av de dårligste resultatene. (Merk forøvrig at CB kommer fra Hansa Borg bryggeri)

Foruten dette pussige utslaget på øl fra CB, fikk de fleste av Hansas øl relativt dårlige resultater i testen. Juleølet fra Aass på flaske og boks fikk et relativt likt resultat.

Norske Ølvenners Landsforbund (NORØL) som er våre testeksperter, tror ikke det er emballasjen som spiller inn på smaken, men derimot at noe har skjedd i prosessen med ølet DinSide har fått tilsendt.

>> Les omtaler av hvert juleøl her

Noe har påvirket ølet underveis

Per Øyvind Arnesen, nestleder i NORØL, sier til DinSide at de fleste er enige om at det ikke er forskjell på flaskeøl og boksøl.

– Normalt kjenner man ikke forskjellen mellom glass og flaske i det hele tatt, kun hvis man drikker rett fra boksen, da kan det lukte litt av boksen, sier Per Øyvind Arnesen, nestleder i NORØL til DinSide.

Arnesen, som også har deltatt i selve blindtesten av juleølet, tror derimot at det er et eller annet som har spilt inn og påvirket Hansa-ølet på en negativ måte.

– Det kan være at noe har skjedd i alt fra omtapping, vask av utstyret for tapping, distribusjonen i forhold til temperatur (kulde, varme), sterkt lys på flasker eller lignende, sier Arnesen.

Arnesen påpeker at det er mange faktorer som kan spille inn, og legger til at det er umulig å si hvor feilen har oppstått.

– Hele prosessen fra bryggetanken til smakebordet er ganske lang og kompleks, påpeker han.

Også resultatene for Hansas pol-øl som DinSide har fått tilsendt i forbindelse med test av sterkere juleøl, tyder på at noe har gått galt med produktene vi har fått tilsendt fra Bergensbryggeriet.

Her var fire av ølene rett og slett udrikkelige på grunn av tydelige feil ved ølet. Disse vil derfor bli tatt ut av testen som blir publisert senere denne uken.

Les også. Nå er det lavere pris på 140 vinflasker hos Vinmonopolet

Har ikke registrert problemer med juleølet

Kommunikasjonsansvarlig i Hansa Borg Bryggerier, Annette Karlsen, understreker at de tester øl både før, under og etter tapping – og at de ikke har registrert at det er problemer med juleølet.

– Dette er ferskvare som ble tappet for bare noen uker siden, forteller Karlsen, som påpeker at rekkefølgen ølet er blitt smakt på kan påvirke smaken på ølet under testing.

– Dessuten kan smaken fra forrige testede øl henge igjen, hvis de som tester ikke er flinke nok til å rense munnen mellom hvert øl, påpeker hun.

DinSide kan bekrefte at ved gjennomføringen av testen spiste testerne loff og drakk vann mellom hvert øl for å rense munnen, slik man skal under testing.

Karlsen synes også det er rart at det i noen tilfeller er boksølet og i andre tilfeller flaskeølet som scorer høyest.

– Hvis det er flinke smakere, burde de merket at det er snakk om samme juleøl, sier hun.

Les også: Er dette den nye fredagstacoen?