Har du tenkt over hvorfor tatoveringen din egentlig sitter for alltid? Foto: colourbox.com
Har du tenkt over hvorfor tatoveringen din egentlig sitter for alltid? Foto: colourbox.comVis mer

Derfor sitter den for livet

Tatoveringer inneholder blant annet et fargestoff som også finnes i billakk.

I dag kan du se folk med tatoveringer overalt. En arm, et ben, en rygg, en ankel, av og til også i ansiktet til noen. De senere årene har det også dukket opp reality-serier som er basert på livet til de ansatte i tatoveringsstudioene. Dette kan være en av grunnene til at de igjen er blitt veldig populære, og anses ikke lenger som livsfarlig.

Det var tidligere stort sett forbeholdt sjøfolk, men på 1980 tallet ble tatoveringer mye vanligere og var snart en kunst de fleste kunne gå til innkjøp av. Siden den gang har populariteten til kroppsmaleriene gått opp og ned, men vi kan konkludere med at de er kommet for å bli.

Men hvis cellene våre hele tiden skiftes ut, hvorfor er det da slik at tatoveringer blir der for resten av livet?

Les også: Krem som fjerner tatoveringer

Samme pigmenter som i bil-lakk

Dette spørsmålet har Videskab.dk tatt tak i. En leser lurte på hvorfor tatoveringer sitter livet ut når cellene i kroppen vår skiftes ut hvert syvende år. De spurte overlege, Jørgen Serup, på den dermatologiske avdelingen ved Bispebjerg Hospital for å få svar.

- Grunnen til at tatoveringer ikke forsvinner over tid kommer av at tatoveringspigmentene som gir fargen er krystaller. Disse krystallene er et fremmedlegeme, og det samme pigmentet brukes for eksempel i billakk. Krystallene er veldig stabile og holder seg i en formasjon. Derfor påvirkes de ikke av cellene rundt som stadig skiftes ut, sier Serup til Videnskab.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig presiserer legen på at cellene våre byttes ut langt oftere enn hvert syvende år. De færreste lever faktisk mer enn noen få uker.

Les også: Selger leggen til høystbydende

Svart er det tryggeste alternativet

Men som kjent blir tatoveringen der ut hele livet. Så hvis du en litt bedugget kveld har tatovert en rosa elefant på store deler av ryggen, vil den også være der på 70-års dagen din. Men til tross for at tatoveringen skal bli der hele livet har den allikevel en tendens til å falme gjennom årene.

- Det skjer en gradvis utvasking av pigmentene. Spesielt tatoveringer som inneholder farger som rød og gul har en tendens til å falme raskere en andre. Grønne farger holder seg noe bedre igjen, av en eller annen grunn. De sorte tatoveringene er de som vil holde seg lengst fordi det kun er partikler og ikke kjemiske fargestoffer, sier overlegen.

Så hvis du har planer om å skaffe deg en tatovering kan det være lurt å velge en som ikke inneholder så mye farger. Spesielt siden mange av fargestoffene også kan inneholde pigmenter som blant annet kan være kreftfremkallende.

Hovedårsaken til at fargene i tatoveringen forsvinner raskere enn de sorte fargene er fordi de fargede pigmentene ikke er like stabile, og kan renne ut i blodet ditt.

Les også: - Dette bør unge ikke få lov til

Kroppen vil prøve å kvitte seg med krystallene

Jørgen Serup har fått inn en del pasienter som også opplever noen ubehageligheter som følge av tatoveringen deres.

- Noen har perioder hvor de klør veldig, eller de opplever ubehagligheter eller smerter som gjør at kroppen spenner seg. Det er faktisk et ganske utbredt problem, og så mange som en tredjedel av de som har en tatovering opplever dette, selv om de ikke snakker så mye om det, sier Syrup.

Grunnen til at enkelte opplever disse ubehageligheter kommer av at kroppen prøver å kvitte seg med fremmedlegemene som er i blekket forteller Serup. Kroppen klarer ikke kvitte seg med dem gjennom huden, men forsøker en gang i blant allikevel.

Det er også påvist at enkelte av stoffene i pigmentene kan være kreftfremkallende når de blir brent ved å fjerne tatoveringen med laser. Derfor anbefaler legen at det er bedre å la den være.