Derfor rører de ikke renten

Sentralbanksjefen hadde få overraskelser å by på onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kom ingen overraskelser fra Norges Banks rentemøte onsdag, verken i den ene eller andre retningen.

Ikke 14. gang

For sentralbanken besluttet å la renten stå på stedet hvil. Det betyr at styringsrenten fremdeles ligger på 5,0 prosent. Dermed ble det ikke noen 14. renteheving - i denne omgangen i alle fall.

Norges Bank har satt opp renten 13 ganger siden mars 2004.

Renten står på stedet hvil. Bilde: Per Ervland..
Renten står på stedet hvil. Bilde: Per Ervland.. Vis mer

Meldingen bør ikke gi noen overraskelser i markedet, for samtlige av de renteekspertene DinSide snakket med tidligere i uken, var
skråsikre på at renten ikke ville bli endret onsdag.

Ikke opp, ikke ned

Det er flere grunner til at renten verken skulle opp eller ned.

At den internasjonale veksten er dempet (på grunn av problemer på kredittmarkedet), at kronen har styrket seg og at boligmarkedet er svakere taler for at renten ikke bør settes opp.

På den andre siden taler den rekordlave arbeidsledigheten, at lønnsveksten er høy og høy kredittveksten for at renten ikke bør settes ned.

Alt i alt er vi altså på det nåværende tidspunkt i en situasjon der man på et vis kan si at disse makroøkonomiske faktorene utligner hverandre, og renten blir altså stående på stedet hvil.

Norges Bank påpeker at styringsrenten skal settes ytterligere opp, men noe mindre enn de så for seg i juni. Ifølge pressemeldingen fra sentralbanken ventes det at styringsrenten skal ligge mellom på 4,75-5,75 prosent frem til mars 2008, med mindre norsk økonomi blir utsatt for uventet store forstyrrelser.

Se hvordan en endring i renten ville påvirket din økonomi: Renteendringskalkulator

Mer om rente og lån: