– Busemenn er tørket sekret, sier dansk ekspert.  Foto: Colourbox.com
– Busemenn er tørket sekret, sier dansk ekspert. Foto: Colourbox.comVis mer

Derfor piller du nese

Alle gjør det, men ingen snakker om det. Her er årsaken.

De små basselusken vi finner i nesa er noe vi sjelden (eller aldri?!) snakker om. Det er vel nesten litt tabu å sitte og pelle seg i nesa på offentlig steder, men du har helt sikkert erfart å titte inn i en bil hvor det sitter en sjåfør og graver seg godt i nesa, helt i sin egen verden.

Og det er vel neppe å lyve å si at det er stor sannsynlighet for at du også plukker deg i nesa en gang i blant, for å rense opp litt.

Da har du helt sikkert kommet over busemannen. De er uappetittlige, men hva er de for noe mer egentlig?

Ti kulturelle tabuer
Hater skravl og navlelo
Lei av snørr og hoste?

Ekspert på busemenn

Christian Buchwald, professor ved Københavns Universitet og overlege ved Rikshospitalets Øre-, nese- og hals-polyklinikk, er intet mindre enn ekspert på området, og gir denne beskrivelsen av busemenn:

– Busemenn er tørket sekret. Nesen består av en slimhinne som skiller ut slim eller sekret. Når dette slimet tørker, blir det til skorper, og skorper er busemenn, forklarer han, ifølge Forskning.no.

Dette slimanlegget fungerer som et renseanlegg i nesa.

- Renseanlegget virker ved at det dannes slim som fanger de partiklene som flyr rundt i luften og inn gjennom nesen. Partikler som for eksempel bakterier, pollen og forskjellige andre urenheter, forklarer Buchwald.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slimet transporteres fra nesa via renseanlegget ned i svelget. Men hvis det oppstår en ubalanse i systemet, får man skorper i nesa. Det er på samme måte vi får ørevoks i øret, forklarer professoren og overlegen.

Busemenn kan dermed ansees som et overskuddsprodukt. Og når dette produktet begynner å klø og irritere, må det ofte en finger til, for å rense opp litt.

I USA har man faktisk utført studier på hvor mange som piller nese.

Les også: Advarer mot nesespray
Avhengig av nesespray?

Dine busemenn

Piller du nese? (Avsluttet)
Ja, jeg får vel innrømme at jeg gjør det. Og det blir ganske ofte.(72%) 2800
En gang i blant - hvis jeg bare må! Og da gjør jeg det helt i skjul, så ingen ser meg. (25%) 986
Nei, æsj! Så ekkelt! Aldri i livet om jeg ville finne på å gjøre dette!(2%) 96
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mange nesepillere

I en amerikansk studie fra 1995 ble 1.000 tilfeldig utvalgte voksne personer spurt om de piller nese. Av de 254 som svarte på undersøkelsen oppga 91 prosent av de var nesepillere. Men bare 75 prosent trodde at dette var noe alle gjorde.

To av de spurte hevdet å bruke mellom 15-30 minutter og en til to timer om dagen på å plukke seg i nesa, skriver Forskning.no.

Men enten du bruker flere minutter eller bare sekunder til å rense opp i nesa, bør du være obs på en ting: Nesepilling kan nemlig være risikofylt.

Infeksjon og neseblod

De helsemessige risikoene som nesepilling kan medføre er blant annet neseinfeksjoner, neseblod og i sjeldne tilfeller kan det føre til at man lager hull i neseskilleveggen.

For å unngå dette anbefales det å bruke papirtørkle når nesa må renses.

Den britiske matskribenten og TV-verten Stefan Gates, hevder i boken sin Gastronaut, at 44 prosent av de menneskene han har spurt har spist sine egne busemenn etter at de er blitt voksne.