Derfor ødelegger pinjekjerner smakssansen

Mysteriet er oppklart.

De er små, men ikke alltid helt uskyldige. Foto: Panther Media
De er små, men ikke alltid helt uskyldige. Foto: Panther Media Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her på DinSide har vi tidligere skrevet om at pinjekjerner kan ødelegge smakssansen din.

Når du spiser pinjekjerner kan du etterpå oppleve å få en ubehagelig metallisk smak i munnen, som forstyrrer evnen til å kjenne smaken på annen mat.

Les også: Maten som kan bli til gift

Da vi første gang skrev om dette var det uklart hvorfor de små kjernene har den effekten. Ifølge Mattilsynet er nå mysteriet løst.

Ikke-spiselige pinjekjerner

Pinjekjerner er frø fra konglene på pinjetrærne. Når konglen åpner seg, kommer over 100 frø til syne. Pinjekjernene dyrkes i Kina og i middelhavslandene, der de brukes mye i matlagingen. I Italia inngår de i den berømte pestoen.

Smaksforstyrrelsene skyldes sannsynligvis innblanding av to spesielle arter av pinjekjerner, Pinus armandii og Pinus massoniana, som dyrkes i Kina. Artene regnes ikke som spiselige, men de skal ikke være helsefarlige, melder Mattilsynet.

Tilsynet har fått en rekke klager fra nordmenn som har opplevd metallsmak i munnen etter inntak av pinjekjerner.

Vondt smak i munnen? Sjekk hva årsaken kan være

Noen få kjerner er nok

Pinjekjernene smaker ikke bittert når man spiser dem, og ikke alle som spiser av samme parti eller samme måltid med pinjekjerner opplever smaksforstyrrelsen.

Følsomheten varierer, men inntak av et fåtall av pinjekjerner fra en pakke kan forårsake smaksforstyrrelser. Smaksforstyrrelsene er ikke varige, og går vanligvis over i løpet av noen dager.

Les også: Dette gir dårlig ånde

Kina skal ha stoppet eksporten av Pinus armandii og Pinus massoniana da de ble gjort oppmerksomme på problemet, men siden Mattilsynet helt nylig har mottatt klager fra folk regner de med at disse typene ikke-spiselige pinjekjerner fortsatt finnes på det norske markedet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!