Derfor møter du stengte dører

Fredag avslutter mattilsynet sin tre uker-lange Rent Bord-aksjon. I løpet av de to første ukene ble 1.560 spisesteder kontrollert. 53 av dem måtte stenge helt. Tør du lese hvorfor?

Pizzaen vår er ikke friskmeldt av Mattilsynet. Vi føler oss litt syke vi også. Foto: Per Ervland
Pizzaen vår er ikke friskmeldt av Mattilsynet. Vi føler oss litt syke vi også. Foto: Per Ervland Vis mer


Stengte dører

"Stengt grunnet oppussing" sto på døren til vår lokale pizzarestaurant. Mens vår brune spisestue rett og slett bare var stengt. Vi er ikke de eneste som har blitt møtt av stengte dører når vi har gått ut for å ta oss en matbit.

Denne uken har restaurantgjester blitt møtt av stengte dører over hele landet. Etter to uker med systematiske restaurantkontroller har Mattilsynet kontrollert 1.560 spisesteder over hele landet. 53 av dem ble stengt, flere av disse grunnet grove overtramp i forhold til regelverket. 53 er alt for mye, men det er heldigvis ikke mer enn drøye tre prosent av de kontrollerte restaurantene.

Via lenkene til høyre kan du se hvilke restaranter som er stengt i de ulike landsdelene - og hvorfor akkurat de restaurantene ikke passerte Mattilsynets kontroll.

Mattilsynets region som omfatter Buskerud, Vestfold og Telemark har kontrollert aller flest spisesteder, hele 313 restauranter i løpet av en uke. Av disse er kun tre stengt, det vil si, rundt en prosent.

Skittent i hovedstaden, rent på sørlandet

En møter flest stengte dører i hovedstaden. Arkivfoto
En møter flest stengte dører i hovedstaden. Arkivfoto Vis mer


I Østlandsområdet står det langt verre til: I Oslo, Akershus og Østfold har Mattilsynet kontrollert 262 restauranter, og 24 av dem er stengt. Den største andelen finner vi i hovedstaden.

I de sørligste fylkene ble færrest restauranter stengt. Her var det mindre en en promille av de stedene som ble kontrollert som måtte stenge.

Skittent

Grunnene til at restaurantene ble stengt, er mange, men gjennomgående er det dårlig hygiene og skitne lokaler som er hovedårsaken til stengningene. I tillegg er det også et par steder funnet skadedyr, eller spor etter disse - men selv om det er tilfelle langt flere steder enn vi liker å tenke på, er det heldigvis sterkt overdrevet.

Det synes nesten ironisk, at en stor del av de stengte restaurantene kunne reddet seg selv ved å benytte seg av litt god, gammeldags barnelærdom: Vaske hendene.

Ifølge Solveig Almaas, prosjektleder for Mattilsynets Rent Bord-aksjon, tyder de foreløpige funnene på at det ikke er god nok styring i bedriftene.

DinSide: Når kan restaurantene åpne igjen?

- Når en restaurant blir stengt fattes et vedtak, med endel krav som må på plass før de kan åpne igjen. Virksomheten må ordne opp, og selv ta initiativ overfor mattilsynet før de kan starte opp, sier Almaas til DinSide.

Tommelen opp? Smiley?

Er du sikker på at måltidet var godt? Illustrasjonsfoto: All Over Press
Er du sikker på at måltidet var godt? Illustrasjonsfoto: All Over Press Vis mer


Hvilke restauranter som har passert kontrollen er imidlertid ikke offentliggjort ennå. - Denne informasjonen finnes hos de enkelte distriktskontorene, sier Almaas. Når aksjonen er avsluttet og evaluert, vil også den positive informasjonen offentliggjøres.

Vi har tidligere skrevet om Forbrukerrådets forslag om at Mattilsynet skal dele ut smileys til de restaurantene de kontrollerer. Små, runde ansikt som indikerer om Mattilsynet var fornøyd, litt tvilende, eller misfornøyd med det de så.

Vi spurte våre lesere hvordan de stilte seg til en slik ordning. Ikke overraskende var hele 86 prosent var positive til en slik ordning.

Almaas kan fortelle at Mattilsynet i regionen Trøndelag, Møre og Romsdal jobber med et pilotprosjekt. - Vi er i planleggingsfasen, dette er kun snakk om et prosjekt for å vurdere om.

Piloten skal gjennomføres i tre byer i regionen, blant annet Trondheim, i løpet av 2007, muligens også inn i 2008.