Ny studie forklarer hvorfor vi strekker oss langt etter godteri.  Foto: Colourbox
Ny studie forklarer hvorfor vi strekker oss langt etter godteri. Foto: ColourboxVis mer

Derfor maser de etter godteri

Forskere har nå funnet forklaringen på hvorfor barn er så godtesjuke.

Før du avfeier det hylende barnet ditt som insisterer på å få desserten servert før middagen – vit at det en grunn til det.

En ny studie, utført ved Universitetet i Washington, viser nemlig en direkte sammenheng mellom barnas vekst og sugen etter noe søtt, skriver BBC.

Les også: Kan du få kviser av godteri?

Strekker seg etter søtsaker

Forskningen ble gjort med utgangspunkt i smak og spytt-metoden, og konklusjonen var at det var de ungdommer som foretrakk de søteste drikkene, som også var de som befant seg i sterkest vekstfase.

Mer enn 140 ungdommer mellom 11 og 15 år deltok i testen. De fikk smake på seks forskjellige drikker, der hver drikk hadde ulik konsentrasjon av sukker.

De ble siden bedt om å krysse av hvor mye de likte drikkene på en skala fra én til fem.

Les også: Bruker 13 286 kroner på brus og godteri

- Basert på smakstestene delte vi gruppen i to, den ene gruppen hadde høy preferanse og den andre lav preferanse, forteller Susan Coldwell som ledet studien.

Klar sammenheng

Etter smakstesten tok forskerne tester av urinprøver fra ungdommene, og de fant en sammenheng som viste at det var en kjemisk forbindelse knyttet til bein i vekstfase og lysten på noe søtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De barna som hadde sterkest trang til sukker, hadde også det høyeste nivået av det kjemiske stoffet som fører til vekst i kroppen.

Les også: Matforgiftet av godteri?

- Dermed fant vi den første linken mellom trangen til noe søtt og biologisk årsak, sier Danielle Reed, en av forskerne bak sukkertesten.

Studien viste også at det kjemiske stoffet som fører til sukkersug, også vil avta med alderen.

Har du alltid lurt på hvorfor bestemor ikke hadde annet å by på enn sukkerfrie Dent-pastiller, skjønner du nå hvorfor ...