Legitimasjon og pakker

Derfor må du noen ganger vise ID - og andre ganger ikke

Posten og PostNord forklarer reglene.

VENT LITT: I PostNord-butikkene får du ikke utlevert pakka før du viser gyldig legitimasjon. Slik er det i de fleste tilfeller ikke i butikker med konkurrenten Posten. Foto: Posten
VENT LITT: I PostNord-butikkene får du ikke utlevert pakka før du viser gyldig legitimasjon. Slik er det i de fleste tilfeller ikke i butikker med konkurrenten Posten. Foto: Posten Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke alle som kjører bil. Og det er heller ikke alle som har med seg passet til daglig, eller er så heldige å ha en bank som fortsatt utsteder kort med bilde.

Derfor kan det skje at du må gå hjem fra postkontoret i butikken med uforrettet sak når du skulle ha hentet en pakke. Trist, men leit.

- Beklager, du må ha gyldig ID, sa mannen i kassa.

Vidt forskjellig praksis

De to største aktørene på pakkefronten i Norge er Posten og PostNord. De to har vidt forskjellig praksis når det gjelder krav til ID ved pakkehenting.

- PostNord har som policy at ID skal vises frem. Vi tar våre kunders pakker på alvor og passer på dem frem til riktig mottaker kommer og henter, skriver kommunikasjonssjef Bjørn Thorvaldsen til oss i en e-post.

Synes kundene det er ekstra plunder og heft å måtte vise legitimasjon hver eneste gang?

Nei, mener Thorvaldsen.

- Vi har ikke negative erfaringer med dette og opplever at kundene setter pris på den sikkerhet legitimasjonsplikt gir.

- Forsvinnende lite svinn

Konkurrenten Posten synes derimot at hentekode på mobilen og navn på mottaker er nok. Eller rettere sagt, kundene deres på avsendersiden gjør det.

- Det er avsender som bestemmer hvor strengt sikkerhetsnivået skal være ved avhenting. Dette er jo ofte et prisspørsmål, forklarer John Eckhoff, pressesjef i Posten.

Han mener det er helt uproblematisk at pakker stort sett kan hentes uten pass, førerkort eller annen ID på deres utleveringssteder.

- Det er forsvinnende lite svinn med det systemet vi benytter. Det viser seg at kode sendt på SMS og å oppgi navn er sikkert nok.

IKKE «LEGG»: Når du henter pakker i Post i butikk trenger du vanligvis ikke vise legitimasjon. Foto: Posten
IKKE «LEGG»: Når du henter pakker i Post i butikk trenger du vanligvis ikke vise legitimasjon. Foto: Posten Vis mer

- Kan komme på avveie

Selv om sjansen for at en lur svindler får tak i hentekoden og navnet ditt nok er relativt beskjeden, mener Bjørn Thorvaldsen hos PostNord at det er best å være på den sikre siden.

- Selv om dette i de aller fleste tilfeller ville gått bra, øker risikoen for at pakker blir levert til feil person. Hentekoden kan sendes ut både på SMS, e-post og brev. Om dette kommer på avveie har vi da denne ekstra kontrollen med ID sjekk. I tillegg kan det ha en preventiv effekt for å minske svindelforsøk.

HUSK: Glemmer du pass eller førerkort når du skal hente pakke i en PostNord-butikk, må du gjøre vendereis. Foto: Kristin Sørdal
HUSK: Glemmer du pass eller førerkort når du skal hente pakke i en PostNord-butikk, må du gjøre vendereis. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

I meldingen du får når pakka di er klar til å hentes, står det som regel oppgitt at det kreves legitimasjon.

Sjekk hentestedet

Men det er jo ikke gitt at man får det med seg. Derfor kan det være greit å huske at mens pakker fra PostNord alltid krever at du viser ID, er dette som hovedregel ikke nødvendig med pakker som kommer til Post i butikk.

Hos begge må du derimot signere elektronisk som bekreftelse på at du har mottatt pakka.

Postens regler for ID
PostNords ID-regler (engelsk)

LES OGSÅ:
Skulle hente pakke - fikk sjokk-gebyr
Husk dette når du sender det du har solgt på Finn.no
Dette gjør du når det står «ufortollet gods» på pakka

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!