Derfor må du alltid få prisoverslaget skriftlig

Mann må betale nesten trippel pris til håndverkeren, fordi han glemte kontrakt.

<B>PAPIRENE I ORDEN: </B>Det er i alle parters interesse å ha alt på stell før arbeidet begynner. En kontrakt med prisoverslag er en god begynnelse.  Foto: ALL OVER PRESS
PAPIRENE I ORDEN: Det er i alle parters interesse å ha alt på stell før arbeidet begynner. En kontrakt med prisoverslag er en god begynnelse. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Da en kar på Helgeland i Nordland skulle drenere rundt huset sitt, sier han at han fikk et muntlig tilbud om å få jobben gjort for rundt 40.000 kroner. Han slo til.

Da jobben var ferdig, fikk han regninger på over 111.000 kroner. Altså nesten tre ganger mer enn han hevder overslaget tilsa.

- Det var da ikke dette vi ble enige om!? protesterte mannen, men håndverkerne mente de hadde forholdt seg til avtalene, og nektet å gi seg.

Helgelandsmannen tok saken videre til Forbrukertvistutvalget (FTU), men heller ikke her får han hjelp, og regningene må betales.

Grunnen er enkel: Mannen fikk aldri et skriftlig prisoverslag.

LES OGSÅ: Klage på håndverker? Nå har du to steder å klage til!

LAST NED: Forbrukerrådet har en fin kontrakt du kan bruke, for å få prisoverslaget skriftlig.
LAST NED: Forbrukerrådet har en fin kontrakt du kan bruke, for å få prisoverslaget skriftlig. Vis mer


Enkelt med kontrakt

«Det foreligger ingen skriftlig avtale mellom partene, og partene har ulike forklaringer om oppdragets omfang og pris. Dette er av avgjørende betydning for løsningen av saken» skriver FTU i sin avgjørelse, som derfor nekter å behandle saken.

Når vi tidligere har skrevet om krangler om avtalt kontra faktisk pris, har enkelte kunder fått medhold fra FTU. Men de har da hatt – ja, du gjettet det: Skriftlige kontrakter.

Før du ansetter håndverkere bør du derfor kreve at dere gjør alle avtaler skriftlig.

I det minste må du få prisoverslagene skrevet ned, og aller helst gjennom en skriftlig kontrakt. Forbrukerrådet har en standardkontrakt du kan bruke, hvor håndverkeren enten må oppgi prisoverslag eller en bestemt pris. Verre er det ikke.

LES OGSÅ: Krev pengene tilbake når håndverkeren er forsinket


Kan ikke overraske

Som Dinside tidligere har skrevet: Du kan med loven i hånd nekte å betale overraskende høye regninger fra håndverkere.

Håndverkerloven sier nemlig at sluttprisen ikke skal overstige prisoverslaget «i vesentlig grad», og aldri over 15 prosent, med mindre påslagene er avtalt på forhånd.

Men loven spiller liten trille om du ikke kan dokumentere at den brytes. Og da er det én ting som gjelder: Skriftlig dokumentasjon.

HUSK: Også tekstmeldinger kan i noen tilfeller anses som skriftlige avtaler