Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Derfor lukter han så vondt

Overraskende funn om menneskelig kroppslukt.

Tror du menn ofte lukter strammere og mer enn kvinner fordi de bare er utstyrt med sterkere kroppslige lukter?

Da har du tatt feil.

Menns og kvinners svette lukter akkurat like sterkt, i følge en ny studie utført ved Monell Chemical Senses Center i Philadelphia. Forskjellen er at kvinners svette er mye lettere å skjule med godlukt.

Og ikke bare det: kvinnene er flinkere til å lukte svettelukt enn menn.

Har nese for svette

I studien ble nemlig deltakerne bedt om å rangere ulike lukteprøver, både svette alene og svette kombinert med andre lukter.

Kvinnene lot seg bare lure av de andre luktene i 2 av 32 tilfeller. Mens menn lot seg lure i 19 av 32 tilfeller der svettelukten var kombinert med andre lukter.

Og selv om menn og kvinners underarmsvette lukter like sterkt, var det bare i 20 prosent av tilfellene at de andre duftene reduserte luktstyrken på mannesvetten. I kvinnenes tilfelle klarte 50 prosent av de andre duftene å dempe svettelukten.

Svett forskning

Det er gjort mye forskning rundt svetting hos mennesker. Tidligere i år kom det frem av et studie fra Rice University i Houston, at kvinner kan merke på mannens svette når han er seksuelt opphisset.

Tidligere studier har vist at kvinner kan lukte seg fram til den partneren som passer perfekt for seg, altså de som har gener ulike deres egne. Forskere fra Storbritannia har derimot funnet ut at p-pillebruk kan forstyrre denne evnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra Rice University har det også kommet forskningsresultater som tyder på at mennesker kommuniserer frykt gjennom svette, ikke ulikt fra andre dyr som skiller ut kjemikalier når de vil advare flokken mot fare.

Det ser derfor ut til at menneskene ikke er så ulike dyrene, og at herredeodoranter er ekstra sterke av god grunn.

Les også: Mannesvette øker kvinners humør

Kilder: forskning.no